Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Sport kort

Salarispost Feyenoord ruim vijf miljoen euro lager dan dit seizoen

ROTTERDAM. Feyenoord geeft in het nieuwe seizoen ruim 5 miljoen euro minder aan spelerssalarissen uit dan in het huidige seizoen. Dat bevestigde algemeen directeur Eric Gudde gisteren in De Kuip. De salarispost voor de selectie bedraagt nu nog 17 tot 18 miljoen. In het nieuwe seizoen gaat het spelersbudget terug naar 12 tot 13 miljoen. Feyenoord, dat gebukt gaat onder een rentedragende schuldenlast van ruim 20 miljoen euro, wil de komende jaren in principe dat salarisplafond aanhouden. „Als je in categorie 1 van de KNVB zit, is het wel zo prettig om met vaste financiële kaders te werken”, liet Gudde weten. Door het naderende afscheid van grootverdieners als Roy Makaay en Denny Landzaat kan Feyenoord komende zomer al veel bezuinigen op de post salarissen. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst moet, als hij wil bijtekenen, een groot deel van zijn huidige inkomen inleveren. (ANP)

Virtue en Moir leiden na verplichte dans

TURIJN. Tessa Virtue en Scott Moir hebben op de wereldkampioenschappen kunstrijden in Turijn de leiding genomen bij het ijsdansen. Het Canadese paar, dat vorige maand in Vancouver olympisch goud won, zette gisteren veruit de beste verplichte dansoefening op het ijs. Virtue en Moir scoorden 44,13 punten met een vlekkeloze wals. Het Amerikaanse ijsdanspaar Meryl Davis/Charlie White kreeg een waardering van 43,25 punten, goed voor de tweede plaats in de tussenstand. (ANP)

Zwemster De Bruijn beste van decennium

LAUSANNE. Inge de Bruijn is uitgeroepen tot beste zwemster van het afgelopen decennium. De Nederlandse viervoudig olympisch kampioene kreeg de meeste stemmen in een verkiezing van de internationale zwemfederatie FINA. De ruim tweehonderd aangesloten nationale zwembonden en een panel van ’s wereld meest erkende zwemdeskundigen gaven de inmiddels gestopte De Bruijn 27,9 procent van de stemmen, iets meer dan de Oekraïense Jana Klotsjkova (24,6 procent). (ANP)

Cavendish viert eerste sprintzege dit seizoen

BANYOLES. Mark Cavendish heeft gisteren zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De Brit was in de twee etappe van de Ronde van Catalonië de snelste sprinter van het peloton. Hij klopte aan het einde van de rit over 183 kilometer van Salt naar Banyoles de Argentijn Juan Jose Haedo. De Spanjaard Aitor Galdos sprintte naar de derde positie. De Duitser Paul Voss behoudt de leiding in het algemeen klassement. (ANP)

Andy van der Meyde blesseert zich aan lies

EINDHOVEN. PSV beleeft vooralsnog weinig plezier aan Andy van der Meyde. De aanvaller begon tijdens Jong PSV tegen Jong Ajax voor het eerst sinds zijn overgang naar de Eindhovense voetbalclub in het basiselftal in een officiële wedstrijd. Van der Meyde viel kort voor rust uit met een liesblessure. (ANP)