Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Skil en Vacansoleil ook niet in Waalse klassiekers

De Nederlandse wielerploegen Skil-Shimano en Vacansoleil zijn niet welkom in de Waalse klassiekers. Organisator ASO heeft de namen bekendgemaakt van de 25 ploegen die deelnemen aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Op die lijst prijkt uit Nederland alleen Rabobank. Dat is een forse tegenvaller voor beide teams uit de eerste divisie van het wielrennen, die eerder in de week ook al te horen kregen dat ze deelname aan de Ronde van Italië konden vergeten.

Met name Johnny Hoogerland (Vacansoleil) keek uit naar Luik-Bastenaken-Luik. De Zeeuw had al zijn ambities uitgesproken voor de slotklassieker van het voorjaar. Skil-Shimano en Vacansoleil horen vermoedelijk nog eind deze maand of ze een wildcard krijgen voor de Ronde van Frankrijk die net als de Giro in Nederland van start gaat.

Mark Cavendish heeft gisteren zijn eerste zege van het seizoen behaald. De Brit was in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië de snelste sprinter van het peloton. Hij versloeg aan het einde van de rit over 183 kilometer van Salt naar Banyoles de Argentijn Juan Jose Haedo. De Spanjaard Aitor Galdos sprintte naar de derde positie. De Duitser Paul Voss ging vandaag nog van start als leider in het algemeen klassement. Michel Kreder was opnieuw de beste Nederlander. De 22-jarige renner uit de ploeg Garmin werd vijfde. Hij moest maandag in de proloog in de straten van Lloret de Mar negen seconden toegeven op Voss. Hij ging vandaag van start als 24ste in het algemeen klassement, met een achterstand van 24 seconden op de lijstaanvoerder uit Duitsland. Kreder fietste vorig seizoen nog in de opleidingsploeg van Rabobank.

Cavendish stelde zaterdag tijdens Milaan-Sanremo nog teleur. De Brit, die klaagde over tandpijn, eindigde als 89ste. Vorig jaar schreef hij de Primavera op zijn naam. Oscar Freire won de openingsklassieker van het seizoen. De Spanjaard van Rabobank deed dat voor de derde keer.

Andy Schleck ging gisteren niet meer van start in Catalonië. De nummer twee van de Ronde van Frankrijk in 2009 had maagproblemen, meldde zijn ploeg Saxo Bank. De Luxemburger wilde zich in de Spaanse rittenkoers voorbereiden op de Ardense voorjaarsklassiekers. Hij won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik. (ANP)