Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Belasting

Sarkozy bindt in: voorlopig toch geen CO2-belasting

Frankrijk krijgt voorlopig geen CO2-belasting. President Sarkozy heeft zijn plannen daarvoor afgeblazen om de UMP-fractie in het parlement en het rechtse electoraat tevreden te stellen. Partijgenoten van Sarkozy zijn ontevreden over de president na hun nederlaag bij de regionale verkiezingen deze maand.

Voor Sarkozy betekent het gezichtsverlies. Hij koesterde de ambitie van Frankrijk een ecologische voortrekker in Europa te maken. Boegbeeld daarvan was de invoering van een CO2-belasting, waarbij de belasting op luchtvervuiling zou worden gecompenseerd door een daling van de arbeidslasten.

Het parlement nam al een wet hiervoor aan, maar deze werd begin dit jaar ongrondwettelijk verklaard door de Conseil Constitutionnel, omdat multinationals werden uitgezonderd. De regering redeneerde dat deze bedrijven al een Europese heffing betalen.

Vanmorgen zei Sarkozy in de ministerraad dat een CO2-belasting pas mogelijk is als deze op Europese schaal wordt ingevoerd. Hij wil daarmee concurrentienadeel voor Franse bedrijven voorkomen.

Tot nu toe had Sarkozy uitgesloten terug te komen op deze hervorming. Hij vergeleek de vergroening met maatschappelijke veranderingen als de dekolonisatie en de afschaffing van de doodstraf. „Als we het niet doen, komen we onze beloftes niet na.”

Onlangs bekende hij op de jaarlijkse landbouwbeurs in Parijs al „genoeg te krijgen” van het milieu. Boeren en kleine ondernemers, die deel uitmaken van zijn kernelectoraat, bleken weg te lopen.

Sarkozy kreeg vanmorgen veel kritiek. Staatssecretaris Chantal Jouanno (Milieu) sprak van „een aftocht” waar zij „wanhopig” over is. Dagblad Le Monde noteert vanmiddag „het einde van de ecologische ambities” van Sarkozy.

De komende test voor Sarkozy als hervormer gaat over het pensioenstelsel. Gisteren werd daartegen door enkele honderdduizenden Fransen gedemonstreerd.