Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ruige held met bassende stem

Solomon Kane. Regie: Michael J. Bassett. Met: James Purefoy, Rachel Hurd-Wood, Pete Postlethwaite. In: 20 bioscopen. **

In 1928 publiceerde de schrijver Robert E. Howard het verhaal Red Shadows in het pulpmagazine Weird Tales. Het was het eerste deel van een cyclus waarin titelpersonage Solomon Kane opdook, een geheel in het zwart geklede puritein die de wereld verlost van het kwaad. Vier jaar later kwam Howard met zijn beroemdste creatie Conan the Barbarian, in 1982 met veel succes verfilmd met Arnold Schwarzenegger. Door het enorme succes van The Lord of the Rings-cyclus is het fantasy-genre weer helemaal terug en gaan producenten op zoek naar materiaal om Sword and Sorcery-films mee te maken. Alle strips zijn al zo’n beetje verfilmd, dus ging men ver terug in de geschiedenis en stuitte men op Howard en zijn ruige, nog onverfilmde held Solomon Kane. Net als eerder bij Batman en Superman, werd er een nieuw verhaal verzonnen dat moet verklaren wat de oorsprong van Kane eigenlijk is en hoe hij aan zijn karaktereigenschappen komt.

En daar gaat het mis. Scenarist-regisseur Michael J. Bassett kon niet heel veel meer bedenken dan een getormenteerde man met een vadercomplex, een Kaïn en Abel-variatie en een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Hij filmt het redelijk atmosferisch, maar valt ook opvallend vaak terug op visuele clichés, met veel stromende regen, onnavolgbare gevechten, een duister kasteel en gedeformeerde schurken.

Hoofdrolspeler James Purefoy, die in de televisieserie Rome ook al flink uitpakte, schmiert er op los, zijn bassende stem is bijna lachwekkend. Toch schijnen er twee vervolgen op stapel te staan. Hopelijk met een betere scenarist.