Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Nederlandse galerie succes in Londen

Ze is net 27 geworden maar Suzanne Schurgers, de Nederlandse eigenaar-directeur van de Vegas Gallery in Londen, weet hoe je het spel speelt in de grillige en fel concurrerende wereld van de eigentijdse kunst in de Britse hoofdstad.

Neem de huidige tentoonstelling, Peeping Tom, die is samengesteld door de vooraanstaande schilder Keith Coventry. Tijdens een tumultueuze avond met bevriende kunstenaars vroeg ze hem of hij een expositie wilde organiseren. „Ik was bang dat hij zijn belofte de volgende dag weer zou zijn vergeten”, zegt Schurgers. „Maar gelukkig belde hij de volgende dag dat hij het deed.”

Op de tentoonstelling in de galerie, gevestigd in een oude loods langs het Regent’s Canal in de groezelige Londense wijk Bethnal Green, heeft Coventry uiteenlopend werk samengebracht van kunstenaars als Sebastian Horsley en Joanna Kirk. Ook Tracey Emin is er met een curieuze video, waarop ze – uitgedost als cowboy met hoed en open shirt én zwarte bh – een paard berijdt langs het strand van een Britse badplaats.

Drie jaar leidt Schurgers de samen met haar broer Luc opgerichte Vegas Gallery. Aanvankelijk was het niet meer dan een liefhebberij naast MiniVegas, het productiebedrijf voor animatie en televisiecommercials van haar broer dat haar broer had opgezet.

De galerie in de kelder van MiniVegas kende een voorspoedige start. Een expositie van de net afgestudeerde Zwitsers-Franse schilderes Geraldine Gliubislavich trok veel aandacht en alles werd verkocht. „We hielden daar goede contacten met verzamelaars aan over”, zegt Schurgers. „En we organiseren privébezichtigingen voor bedrijven en leuke etentjes voor potentiële klanten.”

De galerie trekt een gevarieerd publiek van verzamelaars, kunstenaars, studenten, maar ook toeristen, sommigen uit Nederland. De galerie toont vooral werk van West-Europese kunstenaars, onder wie de Nederlanders Anneke Wilbrink, Aram Tanis en het duo Heringa/Van Kalsbeek.

Ondanks de recessie maakt de Vegas Gallery enige winst. Suzanne Schurgers heeft plannen om in Amsterdam een filiaal te openen en mogelijk ook in Antwerpen en Los Angeles. Bovendien neemt ze dit jaar voor het eerst deel aan internationale kunstbeurzen, zoals Art Amsterdam in mei.

Meer informatie over de galerie: www.vegasgallery.co.uk