Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Nederland kort

Oud-salesiaan bekent meerdere gevallen van misbruik jongens

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een ex-broeder van de orde der salesianen geeft toe begin jaren zestig meerdere minderjarige jongens te hebben misbruikt. Het gaat om leerlingen van het rooms-katholieke internaat Don Rua in ’s-Heerenberg. Met zijn bekentenis, tegenover deze krant, wil de nu 68-jarige ex-broeder gevolg geven aan de oproep van paus Benedictus XVI van dit weekeinde. In zijn brief aan Ierse gelovigen riep de paus alle rooms-katholieke geestelijken op om schuld te belijden als zij seksueel misbruik hebben gepleegd. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei gisteren in reactie op Kamervragen over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk te willen bekijken of het langer kan duren voordat seksueel misbruik van kinderen is verjaard.

Ontsporing door warmlopen wiel

Den Haag. Het ontsporen van een goederentrein bij station Amsterdam-Muiderpoort in november 2008 is ontstaan doordat een wielbevestiging warmliep en afbrak. Dat concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren na onderzoek. Door de nasleep van de ontsporing was het treinverkeer rond Amsterdam twee weken ernstig verstoord. ProRail schatte de schade door het ongeval op 1,5 tot 2 miljoen euro. Het ongeval had voorkomen kunnen worden als het spoorwegnet was uitgerust met mankementdetectie die in veel Europese landen al wordt gebruikt, aldus de raad. (ANP)

16 jaar geëist voor voorbereiden terreur

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Eric Jan Q. voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen. Justitie verdenkt de man ervan dat hij op diverse plaatsen aanslagen wilde plegen, zoals in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huiszoeking op een schuiladres van Q. vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven. (ANP)

Emmen hertelt alle 40.000 stemmen

Door een onzer redacteuren

Leeuwarden. In Emmen worden alle 40.000 stemmen die voor de raadsverkiezingen zijn uitgebracht opnieuw geteld. Hiertoe heeft burgemeester Cees Bijl (PvdA) van Emmen besloten. Wakker Emmen en de Drentse Ouderen Partij (DOP) meldden vorige week dat er fouten waren gemaakt. Voorkeurstemmen zouden onjuist zijn verwerkt in Erica, Klazienaveen en Zwartemeer.

Wachtlijsten in jeugd met 70 pct gedaald

Den Haag. De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn afgelopen twee jaar met ruim 70 procent gedaald. Dat heeft demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, Christen Unie) gisteren bekendgemaakt. Sinds begin 2008 is het totale aantal jongeren dat langer dan negen weken op zorg wacht gedaald van ongeveer 6.000 tot 1800 eind 2009. (ANP)

Kamer: toch bijvoeren Oostvaardersplassen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De wilde dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad moeten zo snel mogelijk worden bijgevoerd om te voorkomen dat de dieren na de strenge winter van de honger omkomen. Dat is de strekking van een motie die een meerderheid van CDA, VVD, PVV en ChristenUnie en Rita Verdonk in de Tweede Kamer gisteren heeft gesteund.