Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

loopbaan kort

Nog geen zicht op nieuwe cao voor schoonmaakbranche

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de schoonmaaksector zijn gisteren opnieuw afgebroken. De werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent, terwijl de vakbonden minimaal 4 procent meer loon eisen. Er wordt al vijf maanden gepraat over een nieuwe cao. De afgelopen weken gingen de onderhandelingen gepaard met acties en stakingen van schoonmakers. Zo wordt een aantal treinen en stations al weken niet schoongemaakt.

Wat krijgt een schoonmaker per uur? Lees verder op nrcnext.nl/loopbaan

Lage opleiding leidt sneller tot depressie

Utrecht. Mensen met een laag opleidingsniveau, laag inkomen of zonder betaalde baan lopen een groter risico op een psychische aandoening. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerd onderzoek van het Trimbos-instituut. Het instituut concludeert dat het risico op een depressie bij een lager opgeleide tweemaal zo groot is dan bij iemand met een studie op hbo- of universitair niveau. Uit de cijfers komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders (43 procent) ooit last heeft gehad van een verslaving of van psychische problemen, zoals stemmings- of angststoornissen. De kans op ADHD is bij mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen, acht keer zo groot als bij anderen met een hoog inkomen. (ANP)