Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Kreeftenseizoen

Omdat morgen het officiële seizoen voor Oosterscheldekreeft wordt geopend (zie ook het artikel hiernaast) vandaag op deze plek alvast een kreeftrecept. Niet voor vanavond dus, maar om ergens in de komende veertien weken (zolang duurt het seizoen) van te genieten.

Kreeft bereiden is niet makkelijker maar ook niet moeilijker dan het bakken van een biefstuk. Het enige verschil is dat zo’n biefstukje al lang en breed dood is als je het koopt en je een kreeft levend en tegenstribbelend meekrijgt van de visboer. Je zult hem dus eigenhandig moeten ombrengen. Afmaken. Liquideren. Naar de andere wereld helpen.

Laatst las ik in een boek van Rick Stein dat de minst afschuwelijke methode daarvoor is de kreeft twee uur voor je hem gaat bereiden in de vriezer te leggen. Volgens de visgoeroe sterft hij dan een pijnloze dood. Onwillekeurig moest ik denken aan het gezicht van Jack Nicholson die, aan het einde van The Shining, doodvriest in de sneeuw. Voelde Jack (Torrance bedoel ik, Nicholsons personage) echt geen centje pijn?

Nou ja, als iemand zich in het gevoelsleven van de kreeft verdiept moet hebben is het Rick Stein, en daarom heb ik besloten hem te geloven. Onze Oosterscheldekreeften gaan dus eerst de vriezer in, daarna hakken we ze in tweeën en vervolgens gaan ze in de oven. Kervelboter erop, nog even onder de grill en klaar. Met zo’n mooi seizoensproduct moet je niet gaan culifrutselen.

Voor 2 personen:

2 levende Zeeuwse kreeften

60 gram roomboter, op kamertemperatuur

1 (onbespoten) citroen

een handje verse kervel, fijngehakt + liefst ook nog een paar blaadjes verse dragon, eveneens fijngehakt

Stop de kreeften in een schone plastic zak en leg ze 2 uur in de vriezer. Haal ze eruit en laat weer op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kreeften op hun buik op een snijplank en snijd ze met een groot, scherp mes overlangs doormidden. Vis het maagzakje eruit (ergens dicht bij de kop) en het darmpje (in de staart). Leg de kreefthelften op een bakplaat. Smelt de boter en kwast het kreeftenvlees hier lichtjes mee in. Bestrooi met zout en versgemalen peper. Schuif de kreeften 10 minuten in de oven. Boen de citroen schoon en rasp 1 theelepel van de gele schil. Voeg de citroenzest, kervel ( + dragon), een drupje citroensap en een snufje zout toe aan de rest van de gesmolten boter. Haal de kreeften uit de oven, en draai de oven op de grillstand. Kwast de kreeften royaal in met de kervelboter en schuif ze nog een paar minuten onder de grill, tot ze net gaar zijn. Serveer meteen, met een kreeftentang (of desnoods een hamer) voor de scharen en de rest van de kervelboter in een schaaltje.

Janneke Vreugdenhil

Hoe eet jij het liefste kreeft? Praat erover mee op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke zijdentofu in een kommetje.