Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Kort nieuws voorpagina

Ierse bisschop neemt ontslag om seksschandaal

Vaticaanstad, 24 maart. Bisschop John Magee (73) van het Ierse bisdom Cloyne heeft vanmiddag zijn ontslag ingediend naar aanleiding van het seksueel misbruik binnen de Ierse Katholieke Kerk. Paus Benedictus XVI heeft het ontslag geaccepteerd. Magee nam meldingen van kindermisbruik niet serieus, zo concludeerde de Ierse Kerk na eigen onderzoek in 2008.

Simonis: omvang misbruik onbekend

Rotterdam, 24 maart. Kardinaal Simonis heeft gisteren bij Pauw & Witteman verklaard dat veel bisschoppen in de jaren vijftig, zestig en zeventig niet op de hoogte waren van de grootschaligheid van het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Pagina 3

Subsidie eerste koophuis bijna op

Den Haag, 24 maart. Starters op de woningmarkt die nog gebruik willen maken van overheidssubsidie moeten snel zijn. Met het huidige tempo is de pot voor twee verschillende koopsubsidies binnenkort leeg. Pagina 3

Amsterdamse D66 en PvdA praten

Amsterdam, 24 maart. PvdA en D66 gaan in Amsterdam toch praten over de vorming van een nieuw college. D66-coryfee Gerrit-Jan Wolffensperger wordt mede-informateur naast PvdA’er Eberhard van der Laan. Pagina 3

Donner: ander beheer pensioenen

Rotterdam, 24 maart. Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) wil het beheer van de 660 miljard euro pensioengelden van ruim 10 miljoen Nederlanders ingrijpend wijzigen. De minister gaat daarmee in tegen de opvatting van de huidige bestuurders in de pensioenwereld, werkgevers en vakbonden. Pagina 13

Telewerken levert overheid geld op

Rotterdam, 24 maart. De overheid kan de komende tien jaar in totaal 7,5 miljard euro besparen wanneer ambtenaren vanaf 2011 voor een kwart gaan telewerken. Dit blijkt uit berekeningen van IT-dienstverlener Capgemini. Het is voor eerst dat zo’n berekening is gemaakt. Pagina 15

Raad van State steunt Boermans

Amsterdam, 24 maart. De Raad van State heeft vanochtend het besluit van het Fonds Podiumkunsten om De Theatercompagnie van Theu Boermans geen subsidie te geven vernietigd. Pagina 9