Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Kunst

Bibliotheek Haarlem weert fotoreportage

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 24 maart. Een fototentoonstelling over olijfboeren van de Nederlands-Equadoriaanse freelance documentairefotograaf Cris Toala Olivares is vorige week uit de Stadsbibliotheek Haarlem verwijderd. De foto’s werden in opdracht van Lotte Sluyser, directeur van de bibliotheek, weggehaald. Sluyser was niet bereikbaar voor commentaar, maar zei in het Haarlems Dagblad dat „sommige mensen aanstoot kunnen nemen” aan de volgens haar „politiek gekleurde tentoonstelling”. Volgens Olivares, die vorig jaar voor een andere foto uit de Palestijnse gebieden werd bekroond met de Zilveren Camera in de categorie ‘buitenlands nieuws enkel’, maakt Sluyser zich schuldig aan censuur. In een reactie zegt hij: „Ik ben heel erg teleurgesteld. Een paar jaar geleden ben ik in Nederland gaan wonen omdat dit een vrij land is. En nu gebeurt dit.” Bert Janssen, juryvoorzitter van de Zilveren Camera, noemt het „zorgwekkend” dat de foto’s „aanstootgevend” worden genoemd. „Als je nou zegt dat er een sprake is van een meningsverschil dan begrijp ik het. Maar ‘aanstootgevend’ is wel een heel groot woord.” Volgens Janssen lost het weghalen van de foto’s niets op. Bovendien bestaat er volgens hem geen ‘objectieve verslaggeving’. „Als documentairefotograaf moet je geëngageerd zijn.” Op de foto’s toont Olivares de worsteling van olijfboeren die, vanwege mogelijke dreiging van Israëlische kolonisten, alleen onder begeleiding van buitenlandse waarnemers hun oogst kunnen binnenhalen.

Kijk op nrc.nl/cultuurblog voor de fotoserie van Olivares

Rechter verbiedt nummer van Awa

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 24 maart. Tbs’er en rapper Awa (22) mag geen single uitbrengen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren in een kort geding bepaald. In 2004 overgoot Awa zijn toenmalige vriendin met terpentine en stak haar in brand. Toen bleek dat Awa via platenmaatschappij Excelsior het nummer Ben een crimineel, ben een psychopaat op iTunes wilde uitbrengen, spande zij een kort geding aan. De rust van het slachtoffer weegt volgens de rechtbank zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van Awa.

Beluister geluidsfragmenten op nrc.nl/cultuurblog