Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Milieudefensie eist inzage in interne documenten Shell

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 maart. Milieudefensie wil inzage in interne bedrijfsdocumenten van energiebedrijf Shell. Het heeft bij de rechtbank in Den Haag een zogeheten exhibitieverzoek ingediend. Het verzoek heeft te maken met de rechtszaak die Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. Daarin wordt Shell aansprakelijk gesteld voor olielekkages die land van boeren ernstig hebben vervuild. Via het vandaag ingediende verzoek willen de eisers aanvullend bewijs krijgen voor hun stelling dat het hoofdkantoor van Shell in Nederland verantwoordelijk is voor het handelen van haar dochterbedrijf in Nigeria. Shell ontkent tot nu toe iedere verantwoordelijkheid.

Ex-baas Samsung terug na schandaal

Seoul, 24 maart. De vroegere topman van Samsung, Lee Kun-hee is vandaag teruggekeerd als topman van het Zuid-Koreaanse technologieconcern. Volgens een woordvoerder van Samsung heeft de staf van het bedrijf Lee vorige maand gevraagd terug te keren in verband met de onzekerheden in de wereldeconomie en de mondiale concurrentie in de consumentenelektronica. Lee stapte twee jaar geleden op bij Samsung, na twintig jaar aan het hoofd te hebben gestaan bij het grootste concern van Zuid-Korea. Hij ontdook bijna 113 miljard won (72 miljoen euro) aan belastingen. Afgelopen december verleende de regering Lee gratie, zodat hij zich vol kon inzetten om de Olympische Winterspelen in 2018 naar zijn land te halen. (Reuters)

Kredietstatus van Portugal omlaag

Londen, 24 maart. De Britse kredietbeoordelaar Fitch heeft vandaag de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd. Het bureau maakt zich zorgen over het oplopende begrotingstekort van het land. Wel acht Fitch het onwaarschijnlijk dat Portugal evenals Griekenland in een liquiditeitscrisis belandt. Fitch waarschuwde dat de kredietstatus van Portugal bij ongewijzigd beleid verder zal worden verlaagd. (Reuters)

Burgmans ziet toe op bankencode

DEN HAAG, 24 maart. Een commissie onder leiding van voormalig Unilever-topman Antony Burgmans gaat controleren of banken zich aan hun eigen code voor goed bestuur en beheerst beloningsbeleid houden. Dat maakte het ministerie van Financiën bekend. De overige leden zijn de professoren Henriëtte Prast, Geert Raaijmakers, Kees Koedijk en Willem Bröcker. Oud-topman Kalff van ABN Amro is adviseur. (ANP)