Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kort nieuws Buitenland

Libië laat 200 islamitische militanten vrij

Tripoli, 24 maart. Libië heeft gisteren nog eens ruim tweehonderd islamitische militanten vrijgelaten in het kader van een groot rehabilitatieprogramma. In totaal 214 gevangenen werden vrijgelaten onder wie ruim 30 ex-leden van de met Al-Qaeda in verband gebrachte Libische Islamitische Strijdgroep (LIFG). De gevangenen hebben het geweld afgezworen, aldus Saif al-Islam, een zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi. Gaddafi’s zoon leidt het rehabilitatieprogramma. In totaal zijn tot nu toe 705 islamitische militanten vrijgelaten, en van de resterende 409 gevangenen komen er binnenkort nog eens 232 vrij, aldus Saif al-Islam. (Reuters)

Nigeriaanse leider komt met kabinet

Abuja, 24 maart. Waarnemend president Goodluck Jonathan van Nigeria heeft vandaag een lijst met 33 namen voor zijn beoogde kabinet ingeleverd bij de Senaat, die over de benoemingen moet beslissen. Jonathan ontbond vorige week het zittende kabinet, dat was samengesteld door president Umaru Yar’Adua. Jonathan vervangt de ernstig zieke Yar’Adua sinds begin vorige maand. De benoeming van een nieuw kabinet geldt als een poging van Jonathan om het roer steviger in handen te krijgen. Jonathan komt vermoedelijk nog met een tweede lijst van nieuwe namen want het kabinet telt meer dan veertig leden. Hij wil zeker negen leden van het vorige kabinet herbenoemen. (Reuters)

YouTube-agent beboet voor smaad

Moskou, 24 maart. Een Russische rechter heeft gisteren de politieagent die zich op YouTube heeft beklaagd over corruptie bij de politie veroordeeld voor smaad. De agent, Aleksej Dymovski, moet in totaal 2.663 euro schadevergoeding betalen aan twee officieren die hij in een filmpje op de website beschuldigt van machtsmisbruik. In het filmpje zei Dymovski dat de twee hem een promotie hadden beloofd als hij een onschuldige persoon arresteerde. Het filmpje werd destijds (in november) door bijna een miljoen Russen bekeken, en leidde tot een zeldzame uitbarsting van publieke verontwaardiging over corruptie bij de autoriteiten. (AP)

Bewakers doden voor het eerst piraat

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 maart. Particuliere beveiligers aan boord van een koopvaardijschip voor de kust van Somalië hebben voor het eerst een piraat doodgeschoten. Dat heeft de anti-piraterijmissie van de Europese Unie vandaag bekendgemaakt. Een fregat uit het Europese vlootverband kwam gisteren het vrachtschip te hulp toen dat aangevallen werd. De militairen pakten zes piraten op en troffen één piraat aan die was omgekomen door een handvuurwapen, aldus een woordvoerder van de missie. De nationaliteit van de particuliere bewakers is nog niet bekend. Rederijen zijn hun schepen gaan bewapenen in reactie op de toename van piraterij bij Somalië.

Venezuela: kritiek na arrestatie

Caracas, 24 maart. Oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties in Venezuela hebben felle kritiek geuit op de arrestatie, maandag, van een tegenstander van de Venezolaanse leider Hugo Chávez. In een gezamenlijke verklaring, gisteren, stelde een tiental oppositiegroepen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is en dat de regering critici de mond wil snoeren. Ook Human Rights Watch veroordeelde de arrestatie. Oswaldo Álvarez Paz, een 67-jarige voormalige gouverneur van de staat Zulia, zei onlangs op televisie dat er ernstige verdenkingen bestaan tegen Chávez van samenwerking met rebellengroepen in Colombia en Spanje. De regering ontkent dat Álvarez’ arrestatie politiek is gemotiveerd. (AP)

‘Rusland levert Algerije wapens’

Moskou, 24 maart. Rusland gaat Algerije 38 Pantsir-luchtverdedigingsinstallaties leveren ter waarde van 500 miljoen dollar. Dat heeft een anonieme Russische legerbron vandaag gemeld. De verkoop, in overeenstemming met een contract uit 2006, moet in 2010-2011 zijn afgerond. Oud-president Poetin bezocht in 2006 Algerije en sloot toen een overeenkomst voor de verkoop van wapens van in totaal 6,3 miljard dollar. (AFP)