Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Kort nieuws Binnenland

Meeste kleuters in Nijmegen naar favoriete school

Door onze correspondent

Enschede, 24 maart. De meeste kleuters in Nijmegen (ruim 95 procent) kunnen in het nieuwe schooljaar naar hun favoriete basisschool. Dat meldt de gemeente. Nijmegen heeft sinds april vorig jaar voor basisschoolleerlingen een centraal aanmeldpunt. Daarmee is het principe vervallen dat wie zich het eerst aanmeldt ook de eerste keus geeft. Kinderen met een broertje of zusje op school hebben voorrang, evenals kinderen uit de buurt. Als er dan nog plek over is, gaat de voorkeur uit naar kinderen met wie de gewenste verhouding kan worden bereikt. Die is 30 procent kansarme en 70 procent kansrijke kinderen. De gemeente streeft zo naar een betere spreiding van leerlingen.

Omleggen kanaal in Den Bosch mag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 maart. Het omleggen van de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch kan doorgaan, zo heeft de Raad van State vandaag bepaald. Tegen het plan om het kanaal om de stad heen te leggen was bezwaar gemaakt door milieugroepen, bewoners en bedrijven in de omgeving. Zij opteerden voor een verruiming van het bestaande kanaal in de binnenstad. Daarmee zou grotere containervaart echter niet mogelijk zijn. De Raad van State heeft ook geen reden te twijfelen dat de natuur die door de aanleg wordt vernietigd, niet gecompenseerd zal worden.

Gymnasium Zwolle blijft bij bestuur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 maart. Het Gymnasium Celeanum in Zwolle blijft aangesloten bij het schoolbestuur Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio. Een groep ouders wilde overstappen naar de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia, omdat ze vonden dat het gymnasium te veel geld moet afdragen aan het bestuur. Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens noemde het eerder „tamelijk uniek” als de school zou overstappen naar een ander bestuur.

Orthodontisten op titel onderzocht

Den Haag, 24 maart. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar misbruik van de titel orthodontist. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) vandaag geantwoord op vragen van het CDA. Veel orthodontisten laten zich als tandarts registreren omdat ze dan hogere tarieven kunnen rekenen, maar ze blijven zich orthodontist noemen. (ANP)

Schreijer steunt Balkenende weer

DEN HAAG, 24 maart. Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik (CDA) gaat CDA-leider Jan Peter Balkenende steunen in de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Dat meldde vicefractievoorzitter Spies vanochtend in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Schreijer uitte vorige week kritiek op de manier waarop Balkenende snel door het partijbestuur is aangewezen tot lijsttrekker. Volgens Spies is in een fractievergadering „de lucht geklaard”. (ANP)