Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Inval banken en hedgefonds in Londen

De Britse toezichthouder op de financiële markten FSA heeft gisteren invallen laten doen bij twee grote Europese banken en een hedgefonds in Londen.

Medewerkers van deze instellingen worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan handel met voorkennis. De invallen hadden gisteren in alle vroegte plaats bij vestigingen van Deutsche Bank, BNP Paribas en hedgefonds Moore Capital. Zes mensen werden aangehouden, onder wie hoge medewerkers van zowel Deutsche Bank als BNP Paribas. Het is de grootste operatie tegen handel met voorkennis uit de geschiedenis van de FSA.

Bij de inval waren 140 FSA-medewerkers betrokken. Ze namen onder meer computers en documenten in beslag. Volgens de FSA waren de arrestanten betrokken bij een verfijnde en al geruime tijd durende handel met voorkennis.

De toezichthouder hield de betrokkenen volgens mediaberichten al een paar jaar in de gaten. De FSA gaat ervan uit dat de arrestanten vertrouwelijke bedrijfsinformatie doorspeelden naar handelaren, die daarmee hun voordeel deden op de markten. De arrestanten zouden ook zelf met voorkennis hebben gehandeld, zij het voor eigen rekening en niet uit naam van hun werkgevers.

De Britse toezichthouder heeft juist de laatste maanden duidelijk gemaakt dat het haar ernst is met de aanpak van handel met voorkennis. Twee weken geleden werd een al gepensioneerde partner van de Britse zakenbank Cazenove, Malcolm Calvert, veroordeeld voor het doorgeven van vertrouwelijke bedrijfsinformatie aan een vriend, die hiermee vervolgens zijn slag probeerde te slaan. Calvert, die beroep heeft aangetekend tegen de uitspraak, kreeg een celstraf opgelegd van 21 maanden.

Vorige week maakte de FSA bekend dat ze Christian Littlewood, een handelaar die vroeger bij Dresdner Kleinwort en Shore Capital werkte, en zijn vrouw in staat van beschuldiging heeft gesteld op verdenking van handel met voorkennis.