Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Internationaal kort

‘147 kinderen in Oezbekistan met hiv-virus besmet’

moskou. In twee ziekenhuizen in het oosten van Oezbekistan zijn in 2007 zeker 147 kinderen besmet geraakt met het hiv-virus dat aids veroorzaakt, door nalatigheid van artsen en verplegers. Dat meldt een Oezbeekse aanklager in een televisiedocumentaire, die op de website Ferghana.ru verscheen. Veertien kinderen zouden inmiddels zijn overleden. De besmettingen zouden onder meer zijn veroorzaakt door gebruik van vuile injectienaalden. De documentaire had volgens de aanklager vorig jaar op de Oezbeekse staatstelevisie moeten verschijnen, maar de autoriteiten hielden de uitzending tegen. De autoritaire regering van Oezbekistan duldt doorgaans geen kritiek op haar functioneren. (AP)

Slovenië akkoord met grens Kroatië

Ljubljana. Het Constitutioneel Hof in Slovenië heeft geen grondwettelijke bezwaren tegen het grensakkoord dat het land eerder met Kroatië heeft bereikt. Dat heeft het Hof bekendgemaakt. Het Sloveense parlement kan nu de grensovereenkomst ratificeren. Daarmee is een belangrijke hindernis voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie weggenomen. Het grensgeschil verhinderde de toetredingsbesprekingen. Kroatië wil in 2012 lid worden van de EU. Slovenië behoudt wel nog de mogelijkheid een referendum te houden over de grens met Kroatië. (Reuters)

Duitse regering wil onderzoek misbruik

Berlijn. De Duitse regering wil een onafhankelijk onderzoek naar het kindermisbruik in instellingen van de Rooms-Katholieke Kerk en in aan de protestantse kerk gelieerde internaten. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA. Vooral de Rooms-Katholieke Kerk is in opspraak gekomen met nu ruim 250 klachten over kindermisbruik, maar er zijn ook zaken uit protestantse internaten aan het licht gekomen. In Regensburg is de katholieke kerk een onderzoek begonnen naar misbruik door vier priesters en twee nonnen. (AP)

Zand kleurt Chinese hoofdstad oranje

Peking. Peking wordt al dagen geteisterd door zand en stof. Het komt sinds zaterdag met een constante, harde westelijke wind uit de Gobiwoestijn. Volgens het meteorologisch instituut schommelt de luchtkwaliteit tussen niveau 4 en 5, het slechtste niveau. De huidige stormen zijn het gevolg van het uitzonderlijk warme weer van de afgelopen maanden, waardoor het zand heel droog is geworden. De komende weken worden nog zeker tien stormen verwacht. De Chinese bevolking krijgt het advies zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen met een mondkapje en een bril op naar buiten te gaan. (AP)

New York schikt zaak visitaties arrestanten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De gemeente New York stelt een schadevergoeding van 33 miljoen dollar (25,5 miljoen euro) beschikbaar voor ongeveer 100.000 arrestanten die na een klein delict als winkeldiefstal of zwartrijden in de metro inwendig gevisiteerd zijn. Dit is maandag bekendgemaakt. Een inwendige inspectie bij kleine delicten was vele jaren de praktijk in een aantal New Yorkse gevangenissen. De schikking is de derde in tien jaar waarmee New York een dergelijke aanklacht afkoopt, zo meldt de New York Times. In 2001 en in 2005 betaalde de gemeente al miljoenen aan tienduizenden gedupeerden.

Libië laat islamitische gevangenen vrij

tripoli. Libië heeft gisteren ruim 200 islamitische militanten vrijgelaten, als onderdeel van een plan militanten in de maatschappij te rehabiliteren. Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de Libische leider Gaddafi, noemde het een historische gebeurtenis. 34 van de gevangenen maken deel uit van de Libische Islamitische Strijdgroep die vermoedelijk banden met Al-Qaeda heeft maar zegt geweld afgezworen te hebben. (BBC)