Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In zijn eentje reden om een film te zien

Crazy Heart. Regie: Scott Cooper. Met: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farell. In 5 bioscopen. ***

Filmcritica Pauline Kael zag het in 1973 al. „Soms is Jeff Bridges in zijn eentje genoeg reden om een film te zien.” Kael schreef over The Last American Hero, het kon 37 jaar later over Crazy Heart gaan.

Veel in deze film over de verlopen countryster Bad Blake is op het banale af. Een in drank en zelfmedelijden afgegleden muzikant ontmoet een goedhartige vrouw. Nieuwe hoop, dan terugval en crisis, want Blake moet wel zijn demonen uitdrijven: whisky, rancune over het sterrendom van leerling Tommy Sweet (Colin Farell).

De eenzame cowboy rijdt in zijn gebutste auto Old Bess over prairies van café naar bowlinghal, soms een zonsondergang tegemoet. Tokkelt gitaar in broeierige motelkamers, het zonlicht gefilterd door oranje gordijnen, een volle asbak en een fles McClure's binnen handbereik. Neuriet gruizig zijn (Oscarwinnende) oudemannenblues ‘The Weary Kind’. Laat zich zijn grijze fans en groupies vermoeid aanleunen zonder nog connecties te maken. Tot de jonge journaliste Jean (Maggie Gyllenhaal), met schattig zoontje, een venster opent naar een ander leven.

Maar Bad Blake is Jeff Bridges. En dat maakt een wereld van verschil, transformeert dit voorspelbare script tot een vrij goede film. Welke morsige oude man met overgewicht zet zo innemend een vereenzaamde charmeur neer? Bridges, fameus om zijn voorbereiding op elke rol, bemoeide zich overal mee in deze voor hem geschreven film van debutant Scott Cooper. Hij verzon de veelzeggende details: dat Blake zijn net iets te strakke spijkerbroek steeds dichtknoopt als hij uit de auto stapt bijvoorbeeld. Alleen daar gunt hij zijn pens de ruimte. „The guy is in denial”, aldus Bridges.

Ook de voor een Oscar genomineerde Maggie Gyllenhaal verdient een compliment: haar combinatie van geamuseerde verleiding, kwetsbaarheid en argwaan houdt het duet met de oude Bridges geloofwaardig. Jammer dat het script haar zo tuttig maakt.