Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Google.cn gesloten. Nou en?

Skypevraag aan  Wang Mei, Shanghainese vriend en internetondernemer: ,,Hey, zaoshang hao. Heb je last van dat gedoe met Google?

Mei antwoordt met een breed grijzende emoticon en de tekst: ,,Natuurlijk niet, het maakt geen enkel verschil of we nu wel of niet worden omgeleid naar Hongkong. Alles werkt nog gewoon.’’

Vraag: ,,Maar ik zie dat ook Google Hongkong ook een beetje gecensureerd wordt, tenminste als je op een computer op het vasteland bepaalde termen intikt.”

Antwoord met emoticon met lachend gezicht en grote zonnebril: ,,Ja als je Falun Gong, dalai lama of zoiets intikt gaat de zaak dicht. Helemaal niets nieuws en wie is daar nou nog in geinteresseerd. Ik ken niemand die zich daar druk over maakt.’’

Vraag: ,,Nou, er zijn genoeg bloggers die kwaad zijn op het Ministerie van de Waarheid, zoals zij het Internetbureau van het Ministerie van Informatie noemen.”

Opnieuw een emoticon-grijns: ,,Allemaal ouderen. Verreweg de meeste internetters in China zijn jongeren onder de dertig die alleen maar geinteresseerd zijn in muziek en films downloaden, spelletjes spelen en eindeloos chatten. De meesten weten niet eens dat er ooit gedemonstreerd is op het Tiananmenplein. Ze zijn niet geinteresseerd in informatie, maar in vermaak.’’

Na een korte pauze: ,,De meeste Chinese internetters weten dat Google bestaat, maar zij gebruiken Baidu en als zij wat willen kopen Taobao’’. Baidu is een Google-look-alike en Taobao is een soort e-Bay.

Na een tweede pauze: ,,Of Google nu wel of niet actief is in China maakt niet uit. Het internet heeft ons leven toch al enorm veranderd. Ik kan overal bijkomen als ik dat wil. Alle jonge internetters vinden de censuur totaal achterhaald, maar wat er nu gebeurd kan hen niet veel schelen.’’

Vraag: ,,Wat zou er gebeuren als de gratis  muziek-  films- en spelletjesites zouden worden gesloten, bijvoorbeeld om copyrights te beschermen?”

Wang Mei versiert zijn antwoord met het emoticon van een duiveltje: ,,Pas dan breekt de revolutie uit, dat weet ik zeker.’’