Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Gezond realisme in de Adelaarshorst

Na vele magere jaren is Go Ahead Eagles bezig aan een opmars. Ironisch genoeg mede dankzij het afstoten van jeugdopleiding. „We verloren de slag van FC Twente en Vitesse.”

De selectie van Go Ahead traint op het bijveld van de Adelaarshorst, met in het midden oud-speler Paul Bosvelt. Foto Eric Brinkhorst Deventer Training Go-Ahead Eagles voor de halve finale bekerwedstrijd tegen Ajax. Paul Bosveld met rode accenten op zwart shirt. foto eric brinkhorst
De selectie van Go Ahead traint op het bijveld van de Adelaarshorst, met in het midden oud-speler Paul Bosvelt. Foto Eric Brinkhorst Deventer Training Go-Ahead Eagles voor de halve finale bekerwedstrijd tegen Ajax. Paul Bosveld met rode accenten op zwart shirt. foto eric brinkhorst

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan bij Go Ahead Eagles. In Deventer geen modern stadion met sponsornaam aan de rand van de stad, maar de monumentale Adelaarshorst. Krijgshaftige naam voor een klassiek voetbalhuis (1920) in een woonwijk waar Ajax morgenavond, in de halve finale van het bekertoernooi, op een warme ontvangst mag rekenen. Want het in 2002 klinisch dood verklaarde GA Eagles is uit zijn as herrezen.

Er voltrok zich in Deventer een gestaag, maar slopend proces. De club die in de jaren zestig elke tegenstander de stuipen op het lijf joeg en in die periode zelfs Europees voetbal speelde – tegen het Schotse Celtic – zakte steeds verder weg. Begin jaren negentig volgde een korte opleving met en periode van vier jaar eredivisie, maar daarna zonk GA Eagles naar de kelder van het betaalde voetbal.

De helpende hand kwam van oud-international Marc Overmars, die bestuurslid technische zaken werd, en de toenmalige voorzitter Hans de Vroome. Zij voorkwamen acht jaar terug een faillissement en brachten de realiteitszin terug bij GA Eagles. De tijd van onverantwoorde investeringen was voorbij. Met conservatief boekhouden en slim inkopen werd de club financieel gezond gemaakt, waarna werd gewerkt aan het sportieve herstel.

Dat proces is intussen zover gevorderd dat GA Eagles met een bescheiden begroting van drie miljoen euro in de eerste divisie de tweede plaats deelt met Cambuur Leeuwarden, een periodetitel heeft gewonnen, via de nacompetitie nog uitzicht heeft op promotie naar de eredivisie en zich dit seizoen ontwikkelde tot hét stuntteam van het bekertoernooi. Onder meer dankzij de uitschakeling van Heracles en NAC Breda behaalde GA Eagles als enige eerstedivisieclub de halve finales, waarin Ajax morgenavond het laatste obstakel naar de finale is.

Denk niet dat GA Eagles bij voorbaat de suprematie van Ajax erkent. „We willen naar de finale, hoe dat maakt niet uit”, zegt trainer Andries Ulderink strijdlustig. Hij spreekt niet uit hoogmoed, maar in de hoop dat er morgen mysterieuze krachten bij zijn spelers vrijkomen. Ulderink zou het een prachtige beloning vinden na jaren van sappelen.

En Ulderink weet dat zijn ploeg voor uitschieters kan zorgen. Omdat GA Eagles naast strijdlust volgens hem nog een ander wapen heeft: teamgeest. „De ploeg is een sterk collectief. Ja, daarin is mijn hand zichtbaar, want op dat aspect is sterk geselecteerd.”

Verder roemt Ulderink de inbreng van zijn assistenten, de oud-spelers Paul Bosvelt en Michel Boerebach. „Jongens van de inhoud. En jongens die gehoord willen worden. Die ruimte geef ik, want ze krijgen alle gelegenheid om spelers individueel te begeleiden en hebben een grote tactische inbreng. Aan het begin van de week bepalen we met ons drieën de strategie tegen de eerstvolgende tegenstander en stemmen daarop de trainingen af. En je ziet het resultaat. Niet alleen in de uitslagen, maar ook dat spelers worden uitgenodigd voor nationale selecties en in de belangstelling staan van andere clubs. Allemaal signalen dat we op de goede weg zijn.”

Bosvelt, die in 2002 bij Feyenoord als laatste aanvoerder van een Nederlandse club een Europa Cup won, was aanvankelijk niet van plan trainer te worden. Hij kwam naar de club, waar hij in 1988 begon als profvoetballer, om af te trainen. Maar op verzoek van Overmars werd hij aan de technische staf toegevoegd, een rol die hem ambitieus heeft gemaakt. Bosvelt volgt nu een trainersopleiding en ziet op termijn de rol van hoofdtrainer wel zitten. Dat geldt niet voor Boerebach, die zijn plaats kent. „Ik ben niet geschikt als hoofdtrainer.”

De ironie wil dat het succes van GA Eagles deels te danken is aan het afstoten van de jeugdopleiding. De club die in de jaren zestig befaamd was om het Jeugdhuis is een samenwerkingsverband aangegaan met FC Twente en Heracles. In ruil voor een vaste vergoeding, mag GA Eagles jaarlijks drie spelers binnenhalen. Dat gaat naar volle tevredenheid, want de Twentse jongens Jules Reimerink, Wout Droste en Patrick Gerritsen doen het goed, terwijl Halil Çolak zelfs al is gecontracteerd.

„We besparen 350.000 euro per jaar”, zegt Ulderink. „Het was geen doen meer, want op het scoutingsgebied verloren we de slag met FC Twente en Vitesse. Er brak zelden een jeugdspeler door.”

Minpunt van de bekerwedstrijd is dat zowel de stad Deventer als de Adelaarshorst morgen een vesting wordt om te voorkomen dat supporters elkaar de hersens inslaan. De gebeurde in 2007 bij een oefenwedstrijd tussen GA Eagles en Ajax, een incident dat men in Deventer hoe dan ook wil voorkomen. Er is noodverordening uitgevaardigd, extra politie op de been en de club heeft het aantal stewards verdubbeld tot 120 en de kaartverkoop gekoppeld aan seizoen- en clubkaarten, zodat iedere bezoeker geregistreerd staat.