Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Film van de dag

Scène uit de film Indigènes, geregisseerd door Rachid Bouchareb.
Scène uit de film Indigènes, geregisseerd door Rachid Bouchareb.

Indigènes. Film toont een pijnlijke en vergeten bladzijde van de Franse geschiedenis, gebaseerd op jarenlang onderzoek van regisseur Bouchareb. Hij volgt een groepje Algerijnse mannen die in 1943 van het land worden geplukt om het moederland te bevrijden van de Duitse bezetting. Omdat ze werkelijk bezield zijn van het idee dat Frankrijk hun moederland is, gaan ze massaal. Maar de Fransen denken daar heel anders over. De ‘pieds-noirs’ worden wel toegejuicht als bevrijders in Marseille en Toulon, maar krijgen geen verlof zoals de blanken en worden niet gepromoveerd, hoe dapper ze ook vechten.(Rachid Bouchareb, 2006, Alg/Fr/Mar/B), Canvas, 20.40-22.40u.