Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Feyenoord geeft aan salarissen 5 miljoen minder uit

Feyenoord geeft in het nieuwe seizoen ruim 5 miljoen euro minder aan spelerssalarissen uit dan in het huidige seizoen. Dat bevestigde Eric Gudde, algemeen directeur van de voetbalclub, gisteren in de Kuip.

De salarispost voor de selectie bedraagt nu nog 17 tot 18 miljoen euro. In het nieuwe seizoen gaat het spelersbudget terug naar 12 tot 13 miljoen. Feyenoord, dat gebukt gaat onder een rentedragende schuldenlast van ruim 20 miljoen euro, wil de komende jaren in principe dat salarisplafond aanhouden. „Als je in categorie 1 van de KNVB zit, is het wel zo prettig om met vaste financiële kaders te werken”, liet Gudde weten.

Door het naderende afscheid van grootverdieners als Roy Makaay en Denny Landzaat kan Feyenoord komende zomer al veel bezuinigen op de post salarissen. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst moet, als hij wil bijtekenen, een groot deel van zijn huidige inkomen inleveren.

Het uitspelen van de gestaakte thuiswedstrijd zaterdag tegen Vitesse (bij de rust, 1-1) levert Feyenoord een extra onkostenpost op van 100.000 euro aan organisatiekosten. De tweede helft van dat duel wordt op 31 maart in de Kuip gespeeld. Seizoenkaarthouders en toeschouwers met een (gebruikt) toegangsbewijs mogen gratis naar binnen. In de vrije verkoop zijn nog tickets beschikbaar voor de helft van de normale prijs.

Eerstedivisieclub BV Veendam is voorlopig gered van een faillissement. Volgens vicevoorzitter Hans Klopstra nemen drie sponsors de betalingsverplichtingen van de noodlijdende club over. Dat meldde de club gisteren op de website.

De sponsors Koos Gjaltema, Jans Norder en Ruud Sanders staan samen garant voor een bedrag van 800.000 euro. Dat is voldoende om het lopende seizoen af te maken. Klopstra legt zijn functie per direct neer. De nog zittende bestuursleden en sponsors bespreken deze week de details van het akkoord.

BV Veendam wilde deze week eigenlijk surseance aanvragen. Een maand geleden daagde de club sponsor en oud-bestuurslid Norder nog voor de rechter omdat deze zijn sponsorovereenkomst niet wilde nakomen.

Eredivisieclub Willem II heeft zeven spelers laten weten dat ze de club mogen verlaten. Paul Quasten, Marciano Bruma, Boy Deul, Christophe Gregoire, Daan van Dinter, Ariën Pietersma en Ronnie Reniers mogen transfervrij vertrekken bij de club uit Tilburg.

Arjan Swinkels blijft wel langer bij Willem II. De 25-jarige verdediger tekende een vernieuwd contract tot de zomer van 2012. De clubleiding wil ook de aflopende contracten van Mehmet Akgün, Maikel Aerts, Marlon Pereira en Sergio Zijler verlengen. (ANP)