Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Economie kort

Verzekeringsconcern ASR wil op eigen benen gaan staan

Door een onzer redacteuren

Utrecht. Het Nederlandse verzekeringsconcern ASR, dat in het najaar van 2008 werd afgesplitst van bank-verzekeraar Fortis en door de Nederlandse staat werd genationaliseerd, wil weer zelfstandig worden. „We zijn hiervoor in gesprek met de overheid. Zij heeft de sleutel hiervoor in handen”, aldus bestuursvoorzitter Jos Baeten. ASR heeft tijdens de kredietcrisis geen steun ontvangen van de overheid. De ontvlechting met de voormalige bedrijfsonderdelen van Fortis is ook volledig achter de rug. „We beschikken over voldoende kritische massa om zelfstandig te opereren”, aldus Baeten. „Onze relaties met Den Haag zijn goed, maar we beschouwen de staat als een onnatuurlijke aandeelhouder. Het zou goed zijn voor de concurrentieverhoudingen in Nederland als we opnieuw als een normale partij kunnen functioneren.” Een privatisering van ASR hangt niet alleen af van instemming van de overheid, maar ook in belangrijke mate van een herstel op de financiële markten. „Ik sluit niets uit, maar een beursgang is een mogelijke optie.”

Duits-Frans overleg over Griekenland

BRUSSEL. Duitsland en Frankrijk voeren overleg om een oplossing te vinden voor hun geschil over de Griekse schuldencrisis. EU-diplomaten hebben dat gisteren gezegd. Er dreigt een botsing binnen de EU over de vraag of de eurolanden noodhulp moeten verlenen aan Athene, dat grote financiële problemen heeft. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de 27 EU-leiders opgeroepen om tijdens een top in Brussel morgen en overmorgen daarover knopen door te hakken. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dat niet nodig, omdat de situatie in Griekenland „niet acuut” zou zijn.

Productie van Polaroidfilms hervat

Door een onzer redacteuren

Enschede. Vanaf eind deze maand zijn er opnieuw instantfilms te koop voor directklaarcamera’s van Polaroid. Aanvankelijk zullen alleen zwart-witfilms beschikbaar zijn, later dit jaar ook kleurenfilms. Dat maakten de ondernemers en projectleiders Florian Kaps uit Wenen en André Bosman uit Almelo bekend. De films worden gemaakt in de voormalige Polaroidfabriek in Enschede. Polaroid zag de productie teruglopen door de stijgende populariteit van de digitale camera en sloot de fabriek.

Lees een eerder stuk over oud-werknemers van Polaroid die de instantfilms wilden laten terugkeren via nrcnext.nl/links