Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Donner: pensioen moet op de schop

Demissionair minister Donner (Sociale Zaken, CDA) wil het beheer van de 660 miljard euro pensioengelden van ruim 10 miljoen Nederlanders ingrijpend wijzigen. De minister gaat daarmee in tegen de opvatting van de huidige dominante bestuurders in de pensioenwereld, de werkgevers en vakbonden.

Donner wil de deskundigheid in de sector verhogen door het mogelijk te maken dat pensioenfondsbesturen volledig uit experts bestaan. Verder wil hij bij grote pensioenfondsen onafhankelijke raden van toezicht introduceren om adequate controle te waarborgen. In de kredietcrisis van 2008 verloren de pensioenfondsen zo’n 120 miljard euro. Pensioenfondsen bevroren of verlaagden massaal de prijscompensatie op pensioen.

Nu zijn het vakbonden en werkgevers die samen de grote fondsen besturen die voor complete bedrijfstakken werden. Bij de fondsen van individuele ondernemingen zitten steeds vaker ook gepensioneerden in het bestuur.

In een brief aan de Tweede Kamer reageert Donner onder meer op een hoorzitting maandag, waarin duidelijk werd dat de sociale partners geen grote veranderingen willen in pensioenfondsbesturen. Donner borduurt in zijn brief voort op de conclusies van twee commissies die het beleggingsbeleid en de toekomst van de pensioenen hebben onderzocht. Donner wil meer experts in de besturen omdat de praktijk van risico- en vermogensbeheer achterblijft bij de moderne eisen.

Pensioenen: pagina 14