Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dinosauriërs zijn niet uitgestorven

Ze zijn groot, ze hebben veel vet op de botten, ze zijn stil en onzichtbaar. En heel af en toe steken ze hun kop uit hun holen of laten ze hun tanden zien.

Nederland kent zo zijn investeringsveteranen die al decennia lang in de luwte opereren, als belegger, als verzamelaar van bedrijven en onroerend goed. Sporadisch halen ze het nieuws.

Willem Cordia (1940) en Aat van Herk (1951) roerden zich onlangs bij de overname van sleepbedrijf Smit Internationale door baggeraar Boskalis. Beiden verzetten zich (vergeefs) tegen het bod. Cordia door als commissaris af te treden, Van Herk door in de aandeelhoudersvergadering van vorige week tegen te stemmen.

Pieter Heerema (1951), van het gelijknamig bouw- en offshoreconcern, steunde met een converteerbare lening van 25 miljoen dollar de recente acrobatische redding van autofabriek Saab door Spyker.

Een vierde mastodont meldde zich maandag met iets ongebruikelijks. Cees de Bruin (1946) kwam met een persbericht en een toelichting daarop in een financiële ochtendkrant. De miljardair uit Wassenaar smeedt met zijn investeringsmaatschappij Indofin een joint venture met de Amerikaanse private-equityfirma Quantum Energy Partners om de komende jaren in energieprojecten te stappen.

De twee investeerders willen onder meer zogeheten onconventioneel gas gaan winnen in Europa en Australië, gas dat lastig aan te boren is omdat het diep verstopt zit in dikke aardlagen en gesteenten. Daartoe willen Indofin en Quantum voor honderden miljoenen bedrijven overnemen die in deze nieuwe gaswinning gespecialiseerd zijn.

De Bruin, gehuwd met een telg uit supermarktfamilie Heijn en ooit financieel directeur bij Heerema, heeft ruime ervaring in uiteenlopende investeringen, wereldwijd. Van recreatiepark Landal tot de Australische goudmijn The Big Pit, van restaurant Parkheuvel tot effectenhuis Van Meer, van vishandel Kennemerland tot papierfabriek CVG. Zijn huidige portefeuille beslaat zo’n vijftig deelnemingen.

Het is een raadsel dat de zakenman die uiterlijk wat wegheeft van Bob ‘Hallo Boppers’ de Rooij, voor zijn recente avontuur de media zocht. Dat doet hij niet graag.

In een van zijn spaarzame interviews, najaar 2002 in maandblad Quote, verklaarde hij alleen de pers te woord te staan „wanneer derden met modder gooien”. Hij was toen verzeild in een vette aandeelhoudersruzie rond de beursgenoteerde digitale kaartenmaker AND Publishers. De ondernemingskamer onderzocht wanbeleid en constateerde machtsmisbruik door grootaandeelhouder De Bruin. Een jaar later werd de zaak geschikt. Wat zou er nu voor rottigs aan de hand zijn?

Philip de Witt Wijnen