Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

De financieel adviseur

Amsterdam 12-3-2010 Lia Klop- meetlat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 12-3-2010 Lia Klop- meetlat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Lia Klop (52)

Studie: Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding, Haagse Hogeschool (1976-1980); Hoger Economisch en Administratief Onderwijs, Haagse Hogeschool (1985-1990)Werk: financieel adviseur

Ontvangen e-mails: 40 per dagWerkplek: oud pand in Amsterdam Oud-ZuidBrutomaandsalaris: 3.000 euro

Hoe bent u in de financiële sector terechtgekomen?

„Ik merkte tijdens mijn opleiding lichamelijke opvoeding al dat ik niet tot mijn 65ste in het onderwijs wilde werken. Omdat het lichamelijk zwaar was, maar ook omdat het onderwijsstelsel niet motiverend was. Je bent de jongste, dus je vliegt er als eerste uit. Toen ben ik de heao gaan doen. Ik moest stage lopen en ik kende iemand bij het kantoor waar ik nu nog steeds werk, het Hypotheek Informatie Centrum. Terwijl ik nog op school werkte, ging ik in mijn vrije uren daar de telefoon opnemen. Later kon ik er drie dagen werken en dat is verder uitgebreid. Ik wist niet eens dat de baan van financieel adviseur bestond toen ik eraan begon.”

Was uw eerste studie achteraf een vergissing?

„Nee, zeker niet. Het is een harde opleiding, maar het heeft me veel opgeleverd. Ik heb in mijn huidige werk profijt van mijn onderwijservaring. Ik help mensen met het vinden van de juiste hypotheek en ik kan ingewikkelde financiële producten in normale taal uitleggen. Daarnaast is ook het lichamelijke gedeelte heel handig geweest. Ik heb nu een zittend beroep, maar als ik even ga hardlopen ben ik zo weer in vorm.”

Nu bent u mede-eigenaar?

„Ik heb me in de jaren negentig ingekocht. Dat vond ik wel eng, want ik houd van zekerheid. Maar in de klas voel je ook spanning. Toen zat ik na elke vakantie weer in spanning of niet dertig kinderen hun middelvinger naar me zouden opsteken.”