Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

De Europese steur sterft uit

Er wordt te veel op ze gevist en hun leefgebied wordt vernietigd: de steur sterft uit.

Steuren kweken is niet de oplossing. „We kunnen beter de paaigronden redden.”

Een vrouwtjessteur op een viskwekerij in het Franse Montpon-Menesterol. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY BY ANNE CHAONA picture taken on November 2, 2006 shows an employee of the Geneva-based Franco-Swiss firm Caviar House et Prunier opening an adult female sturgeon at a fish farm in the southwestern French town of Montpon-Menesterol. Conservationists are pressing the UN wildlife body to act urgently to save the sturgeon from extinction, warning increased output from farmed stocks of the expensive delicacy caviar is scuppering its protection in the wild. AFP PHOTO PATRICK BERNARD
Een vrouwtjessteur op een viskwekerij in het Franse Montpon-Menesterol. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY BY ANNE CHAON
A picture taken on November 2, 2006 shows an employee of the Geneva-based Franco-Swiss firm Caviar House et Prunier opening an adult female sturgeon at a fish farm in the southwestern French town of Montpon-Menesterol. Conservationists are pressing the UN wildlife body to act urgently to save the sturgeon from extinction, warning increased output from farmed stocks of the expensive delicacy caviar is scuppering its protection in the wild. AFP PHOTO PATRICK BERNARD
AFP

Een blikje belugakaviaar kopen? Dat kan, het kost op internet 350 euro voor 100 gram en wordt voor de liefhebber legaal geïmporteerd uit de Kaspische Zee. Maar de steureitjes komen wel van een vis die ernstig met uitsterven wordt bedreigd. En dat geldt voor de meeste steuren op de wereld.

Dat laatste blijkt uit een wereldwijd overzicht dat de natuurorganisatie IUCN heeft gepresenteerd, het eerste in veertien jaar. Die organisatie maakt de internationale Rode Lijst, een wetenschappelijk overzicht van bedreigde diersoorten.

Steuren zijn de afgelopen decennia grotendeels verdwenen uit rivieren, meren en zeeën. Van de 27 soorten steur die wereldwijd leven, worden 17 ernstig met uitsterven bedreigd. Veruit de meeste wilde populaties zijn ingestort; vier van die bedreigde soorten zijn mogelijk al uitgestorven in het wild.

Toen de IUCN de steuren voor het laatst onder de loep nam, in 1996, bleken zes soorten ernstig bedreigd. „En sindsdien is er geen enkele nieuwe maatregel genomen om de dieren te beschermen”, zegt de Amerikaanse bioloog Phaedra Doukakis die meewerkte aan de analyse.

De enige steuren waarvoor het vooruitzicht goed is, leven in Noord-Amerika. De steuren van Europa, Rusland en Azië worden op een enkele soort na ernstig bedreigd. Voor verschillende soorten voorspellen de onderzoekers dat ze de komende decennia zullen uitsterven.

Steuren (en de verwante lepelsteuren) zijn primitieve vissoorten; ze bestonden 250 miljoen jaar geleden al. Twee bedreigingen zijn funest voor deze vissen: overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. Steuren zijn gewild om hun kaviaar, maar ook het vlees wordt gegeten

De vangsten van de beluga (Huso huso) in de Kaspische Zee verminderden sinds de Tweede Wereldoorlog met 95 procent. Zulke afnames, en ook sterkere, worden voor veel steuren gemeld. „Er wordt nog steeds op veel plaatsen gevist”, zegt Doukakis van de Amerikaanse Stony Brook University. „Officieel mag dat in Rusland alleen voor wetenschappelijke doeleinden. Maar de vis die voor wetenschappelijke doelen gevangen wordt, komt vervolgens wel op de markt.” Andere landen, zoals Kazachstan, staan ook de commerciële vangst op steur nog toe.

De meeste kaviaar komt lokaal op de markt, een klein deel wordt geëxporteerd. Er zijn maar twee soorten steur waarvan de export verboden is onder het CITES-verdrag voor handel in bedreigde soorten. Tegenstanders van een verbod voeren aan dat de meeste kaviaar in eigen land geproduceerd wordt.

Veel steuren worden opgevist voordat ze zich ooit hebben kunnen voortplanten. . Als een steur eenmaal rijp is voor de voortplanting, blijkt zijn paaiplaats vervolgens vaak verdwenen of vervuild. Steuren, die aan kusten en in riviermondingen leven, trekken honderden kilometers de rivier op om te paaien. „Dan blijkt er opeens een heel grote dam te staan tussen hen en hun paaigebied”, zegt bioloog Doukakis.

De aanleg van stuwdammen, zoals in de Wolga, de Don en de Yangtze, heeft de trek van steuren grotendeels onmogelijk gemaakt; vispassages bestaan niet of nauwelijks. Elders, zoals bij het Aralmeer, is het water verdwenen doordat het voor irrigatie is gebruikt. Verder bedreigt watervervuiling de steur.

Op veel plaatsen worden steuren gekweekt en vervolgens uitgezet. Rond de Kaspische Zee is dat al de praktijk sinds de jaren zestig. Zo wordt de steur kunstmatig in stand gehouden. Die uitgezette vissen planten zich in het wild echter nauwelijks voort. „Het is waarschijnlijk beter”, denkt Doukakis, „om wat te doen aan overbevissing en aan het behoud van paaigronden, dan om de soort met viskweek proberen te redden.”

Voor de steursoort die zestig jaar geleden nog in de Waal zwom, is het daarvoor te laat. In Frankrijk zijn de afgelopen jaren jonge vissen uitgezet, om de laatste wilde populatie te versterken. Volgens plan zijn de eerste vrouwtjes paairijp in 2016. Hun wacht een schone taak: een diersoort redden.