Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

De beeldend kunstenaar

Schiedam 10-3-2010 Winnie Teschmacher-meetlat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Schiedam 10-3-2010 Winnie Teschmacher-meetlat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Winnie Teschmacher (51)

Studie: Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding (1976-1980)Werk: beeldend kunstenaar, directeur van de KetelfactoryOntvangen e-mails: 70 per dagWerkplek: atelier en expositieruimte aan huis, Ketelfactory in SchiedamBrutomaandsalaris: 3.000 euro

Waarom bent u gestopt met lesgeven in lichamelijke opvoeding?

„Sport was mijn passie in de eerste vijfentwintig jaar van mijn leven. Toen kwam ik in aanraking met glasblazen. Ik zag een glasblazer werken in Den Haag en vond het meteen geweldig, dat glas en het vuur. Ik heb net zo lang gezeurd tot ik het ook mocht doen. Het gaat me als kunstenaar om de expressie. Dat hoeft ook niet altijd met glas te zijn.

„Ik heb drie jaar lesgegeven in lichamelijke opvoeding, maar het was mijn wereld niet. Mijn collega’s hadden andere interesses. Ik was toen al met kunst bezig en in de lerarenkamer vroegen ze ‘in welke schaal zit je’. Dat zei me niets. Zij hadden het over geld, ik over expressie.”

Lukt het om te leven van de kunst?

„Ja, dat is maar voor weinigen weggelegd, maar het lukt me toch. De eerste tien jaar maakte ik veel relatiegeschenken en andere opdrachten, maar inmiddels kan ik helemaal van mijn vrije werk leven. Dat komt ook doordat ik me altijd heb gerealiseerd dat ik naast kunstenaar ondernemer ben.”

U bent directeur van de Ketelfactory. Wat is dat?

„Dat is een initiatief van distilleerderij Nolet. Zij hadden een pand beschikbaar om iets mee te doen en directeur Carel Nolet vroeg mij om daar een expositieruimte in te richten. Hij is mijn neef en eigenlijk de mecenas van dit project.”

Leendert van der Valk

Dit was de laatste aflevering van de carrièremeetlat. Volgende week een afsluitend artikel over de rubriek.