Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

D66 A'dam praat weer met PvdA

PvdA en D66 gaan in Amsterdam toch verder praten over de vorming van een nieuw college. Komende week gaat de ‘as’ PvdA-D66 al overleggen met VVD en GroenLinks over de vraag wie van deze partijen de derde coalitiepartner kan worden.

D66-coryfee Gerrit-Jan Wolffensperger wordt mede-informateur naast PvdA’er Eberhard van der Laan. Samen proberen de informateurs een oplossing te bedenken voor de bezwaren van D66 tegen de rol van de Amsterdamse PvdA-voorman Lodewijk Asscher als waarnemend burgemeester. D66 stapte afgelopen vrijdag uit het overleg over een college uit protest tegen de benoeming van Asscher, die wordt gezien als handjeklap van de PvdA.

„De ‘as’ is uit de as herrezen”, zei Wolffensperger vanmorgen bij een toelichting op het verslag van Van der Laan over de informatieperiode. Dat is gisteren gebeurd bij een gesprek dat PvdA en D66 hadden op aandringen van Van der Laan. „Beide partijen hebben zich daarbij kwetsbaar en open opgesteld”, zei Van der Laan. De uitkomst is dat D66 toch wil proberen om eruit te komen.

„Voor D66 weegt niet alleen het principiële punt van het waarnemend burgemeesterschap zwaar maar ook het belang dat de stad goed wordt bestuurd”, zei Wolffensperger. Fractielid Ivar Manuel van D66 benadrukte dat er niet wordt onderhandeld totdat er een oplossing is voor de bezwaren van de partij. Van der Laan en Wolffensperger lieten doorschemeren een oplossing in hun hoofd te hebben, maar zeiden niet welke.

De tijdelijke breuk is volgens Van der Laan het gevolg van „misverstanden en – deels – ongelukjes” in het overleg: „De PvdA heeft gewoon niet doorgehad hoe zwaar het punt woog voor D66.” Zo wilde fractievoorzitter Ageeth Telleman van D66 eigenlijk niet vergaderen op de vrijdag dat de partij rouwde om de dood van oprichter Van Mierlo. „Heel begrijpelijk, maar daardoor heeft Telleman haar punt minder uitgebreid op tafel gelegd dan ze normaal zou hebben gedaan”, zei Van der Laan.

Tijdens de gesprekken met de PvdA kwam het punt ook niet aan de orde, omdat D66 niet wilde onderhandelen over principes. Van der Laan: „Daardoor dacht de PvdA: als het niet op tafel ligt, is het ook geen breekpunt.”