Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Capgemini: thuiswerkende ambtenaar bespaart overheid miljarden

De overheid kan de komende tien jaar 7,5 miljard euro besparen, wanneer alle ambtenaren vanaf 2011 een kwart van de tijd thuis gaan telewerken. Dat blijkt uit het deze week verschenen rapport Trends in Mobiliteit van IT-dienstverlener Capgemini. Een extra argument om telewerken te bevorderen is het stranden van de kabinetsplannen voor een kilometerheffing ter bestrijding van de files, zegt Zsolt Szabo van Capgemini. „Dat maakt het meer dan nodig te zoeken naar alternatieven om Nederland in beweging te houden.”

Van de besparing is 80 procent het gevolg van lagere huisvestingskosten voor de overheid, de resterende 20 procent komt van lagere reiskosten. Het is voor het eerst dat dergelijke berekeningen voor de Nederlandse overheid zijn gemaakt. Ook het Centraal Planbureau maakte nooit zo’n doorrekening, bevestigt een CPB-woordvoerder. De besparing van 7,5 miljard euro is een cumulatief bedrag tot 2020. Het gaat dan om de ruim 370.000 ambtenaren bij Rijk, lagere overheden en zelfstandige bestuursorganen.

Volgens de berekeningen moet de overheid in de eerste vijf jaar 700 miljoen euro investeren om het telewerken te faciliteren. Daar staat in dezelfde periode een opbrengst van 3,5 miljard euro tegenover. Het gaat bij de investeringen vooral om geld voor werkplekken bij de ambtenaren thuis: bureaus, bureaustoelen en laptops. Verder is geld nodig voor de herinrichting van overheidskantoren, zoals vermindering van het aantal werkplekken en de inrichting van interactieve vergaderruimtes. Nu werken ambtenaren wel thuis, maar dat leidt vrijwel nooit tot het verminderen van het aantal werkplekken op kantoren.

In de berekeningen is verdisconteerd dat de overheid het aantal werkplekken niet onmiddellijk met een kwart kan verminderen, omdat bijvoorbeeld huurcontracten van gebouwen doorlopen. Ook is rekening gehouden met de uiteenlopende functies van ambtenaren. „Een inspectiemedewerker moet mobiel blijven terwijl een secretaresse gemakkelijk thuis kan werken.”

De ervaringen bij zijn eigen bedrijf laten volgens Szabo zien dat voorzieningen voor telewerken „eenvoudig te realiseren zijn”. Die gunstige ervaringen waren reden voor Capgemini, dat veel voor overheidsopdrachtgevers werkt, de effecten voor de hele overheid te becijferen. Szabo hoopt dat ook het bedrijfsleven in de berekeningen aanleiding ziet meer werk van telewerken te maken.