Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Brussel gispt Boekarest en Sofia

Roemenië en Bulgarije doen nog steeds niet genoeg om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat schrijft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, in een tussenreportage over de twee landen die in 2007 lid werden van de EU.

Het rapport dat gisteren verscheen, is vooral kritisch over Bulgarije. Ondanks politieke initiatieven van de afgelopen tijd, bedoeld om het strafrecht te hervormen, is er volgens de Europese Commissie nog weinig vooruitgang in de bestrijding van corruptie en criminaliteit. De Commissie noemt rechtszaken die tot nu toe weinig concreets hebben opgeleverd, benoemingen bij de rechterlijke macht waar twijfels over zijn, een recente moord op een misdaadjournalist, en de zorgen die er zijn over onregelmatigheden en fraude bij het gebruik van Europese fondsen.

De Commissie vindt dat de juridische hervormingen ook in Roemenië te langzaam gaan. Door de presidentsverkiezingen kwam er weinig terecht van nieuwe wetten.

In de zomer komt de Commissie met een uitgebreider rapport. Als daaruit geen duidelijke verbetering blijkt, zou Bulgarije EU-geld mis kunnen lopen voor milieuprojecten, zei een woordvoerder van de Commissie gisteren.

De afgelopen jaren werden miljoenen euro’s aan steun van de EU tegengehouden omdat Roemenië en Bulgarije te weinig hervormingen doorvoerden. Vorig jaar kregen de landen een groot deel van het geld toch, nadat er volgens de Commissie betere controle was gekomen op de besteding ervan.