Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

BP uit Russisch gasveld

TNK-BP, de Russische joint venture van de Britse oliemaatschappij BP, gaat voor het eind van dit jaar haar belang in het Siberische gasveld Kovykta verkopen aan de Russische staat. Dat heeft een van de aandeelhouders van TNK-BP, de Russische miljardair Viktor Vekselberg, gisteren bekendgemaakt.

Met de verkoop komt een eind aan een al jaren durende ruzie tussen TNK-BP en de Russische regering. Volgens waarnemers heeft Moskou het oliebedrijf de afgelopen jaren onder druk gezet om zijn belang (62,5 procent) in het veld af te stoten. Kovykta geldt, met geschatte reserves van 2 biljoen kubieke meter, als een van de grootste gasvelden ter wereld.

Vekselberg zei gisteren tijdens een rondreis door West-Siberië tegen journalisten dat TNK-BP zo’n 700 tot 900 miljoen dollar denkt te verdienen aan de verkoop. Staatsenergiebedrijf Rosneftegaz zou de beoogde koper zijn. Vekselberg gaf geen reden voor de geplande verkoop. Maar de aankondiging volgt na een aanbeveling, in februari, van een Russische federale inspectiedienst om TNK-BP’s licentie voor het veld af te nemen.

TNK-BP kwam in 2007 al met Gazprom overeen om zijn belang te verkopen, nadat de staat had geklaagd over dezelfde problemen. De Russische autoriteiten hebben eerder buitenlandse bedrijven onder druk gezet om hun belangen in grote olie- en gasprojecten af te stoten. Shell moest in 2006 de helft van zijn belang in gasveld Sachalin-II afstaan. (Reuters, AP)