Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bonus verdubbelt voor top Heineken

De top van bierbrouwer Heineken krijgt dit jaar gemiddeld ruim 20 procent salarisopslag en ziet zijn prestatiebonus over 2009 bijna verdubbelen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Heineken vanmiddag op zijn website heeft gezet.

Het vaste salaris van directievoorzitter Jean-François van Boxmeer wordt dit jaar met twee ton verhoogd tot 950.000 euro. Over 2009 ontvangt hij een prestatiebonus van 1.125.000 euro, dat is een verbetering van 86 procent ten opzichte van 2008.

Financieel directeur René Hooft Graafland krijgt een ton salarisverhoging en gaat 650.000 euro verdienen. Zijn prestatiebonus over 2009 komt uit op 618.750 euro, tegenover 336.000 in 2008.

De commissarissen van Heineken verhogen de beloning van de topmanagers omdat de afstand tussen hen en het hogere kader te klein is geworden. Verder waren de beloningen sinds 2007 niet meer aangepast. De familie Heineken is via beleggingsmaatschappijen de dominante aandeelhouder van het concern en is vertegenwoordigd in de raad van commissarissen.

Heineken suggereert tevens dat verdere verhogingen van de beloningen mogelijk zijn nu het concern zichzelf door de miljardenovername van de Mexicaanse en Braziliaanse activiteiten van concurrent Femsa meer wil vergelijken met internationale bedrijven dan met Nederlandse.