Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Boermans wint van Fonds bij Raad van State

De Raad van State heeft vanochtend het besluit van het Fonds Podiumkunsten om De Theatercompagnie van Theu Boermans geen subsidie te geven vernietigd. Hiermee bevestigt het hoogste bestuursrechtelijke orgaan in hoger beroep de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van oktober 2009.

Direct gevolg van de uitspraak is dat het Fonds Podiumkunsten (de nieuwe roepnaam van het NFPK) een nieuwe beslissing moet nemen over de subsidieaanvraag van De Theatercompagnie. De raad wijst erop dat nog niet is gezegd dat de groep dat geld ook moet krijgen.

Theu Boermans toont zich verheugd maar afwachtend: „Dit heeft lang genoeg geduurd, ik kan na anderhalf jaar nauwelijks iets ondernemen.” Over twee weken gaat hij naar het Oostenrijkse Graz om Hamlet te regisseren.

In de fondscommissie die de Theatercompagnie afwees, zat Jarrod Francisco van theatergroep Likeminds, die bij zijn eigen commissie subsidie had aangevraagd. Omdat Likeminds en de Theatercompagnie elkaars concurrenten waren in een strijd om de ontoereikende subsidiepot, is hierdoor volgens de Raad van State „ten minste de schijn van belangenverstrengeling gewekt.”

Met de uitspraak keurt de Raad van State een praktijk af die gebruikelijk is bij het uitdelen kunstsubsidies. Dat gaat volgens het principe van de peer review: kunstenaars oordelen over andere kunstenaars. Het komt geregeld voor dat de beoordelaars zelf belangen hebben. Tot nu toe verlieten leden die te betrokken waren tijdelijk de vergadering. Maar dat gaat de raad niet ver genoeg.

George Lawson van het Fonds Podiumkunsten: „Het is van nu af aan niet langer voldoende als een adviseur die een belang heeft bij een aanvraag zich bij de behandeling ervan verschoont. De nieuwe realiteit is dat zo’n adviseur helemaal geen deel mag uitmaken van de commissie.”

Lawson zegt dat hij de exacte consequenties van de uitspraak nog niet helemaal kan overzien, maar verwacht dat het zeker voor de beoordeling van de vierjarige subsidies – waarvoor bijna de hele theaterwereld aanvragen indient – wel heel lastig zal worden onafhankelijke adviseurs te vinden.

Lawson wil niet zeggen of het gewraakte lid nu uit de commissie moet, en wie opnieuw over de Theatercompagnie gaat oordelen. „We gaan eerst met de Theatercompagnie praten.”