Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Birmese oppositieleider wil boycot verkiezingen

De Birmese oppositieleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die op last van het militaire regime in het land al ruim twee decennia huisarrest heeft, vindt dat haar partij zich niet moet registreren voor de op handen zijnde verkiezingen in het land. Dit heeft haar advocaat gisteren bekendgemaakt.

Suu Kyi is van mening dat haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), er „niet eens over zou moeten nadenken” zich te registeren voor de verkiezingen nu de nieuwe „oneerlijke” kieswet van kracht is. Volgens die kieswet mogen Birmezen die ooit zijn veroordeeld, geen lid zijn van een politieke partij. Duizenden leden van de Birmese oppositie kunnen hierdoor niet meedoen aan de verkiezingen, onder wie Suu Kyi.

Ook leden van religieuze ordes en ambtenaren mogen geen partijlid meer zijn. Boeddhistische monniken waren de drijvende kracht achter de protesten tegen de junta in 2007. De nieuwe kieswet is sterk bekritiseerd. De Verenigde Staten noemden hem een tegenslag voor de politieke dialoog in Birma.

De nieuwe wet laat zien dat de Birmese regering niet van plan is de oppositie te betrekken bij de verkiezingen die voor later dit jaar zijn gepland. Zij kondigde ook aan zelf de kiescommissie te zullen samenstellen, die de verkiezingen zal controleren. De VS gaven aan „sceptisch” te zijn dat de verkiezingen geloofwaardig zullen worden.

Een ander onderdeel van de wet is dat alle politieke partijen de grondwet van 2008 moeten onderschrijven. Voor veel oppositiepartijen is het verzet tegen de grondwet, ingevoerd na een frauduleus referendum, de kern van hun politieke boodschap.

Verwacht wordt dat de NLD op 29 maart beslist of ze meedoet aan de eerste verkiezingen in twee decennia. De partij won de laatste verkiezingen in 1990, maar de uitslag werd ongeldig verklaard en de NLD werd de macht ontzegd.

Suu Kyi heeft het grootste deel van de afgelopen twee decennia in de gevangenis of onder huisarrest doorgebracht. (AP, BBC)