Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Beroering in Venlo over poederbrieven

De poederbrieven die drie gezinnen in Velden (gemeente Venlo) gisteren ontvingen, bevatten bakmeel en geen antraxbacteriën (miltvuur). Dat blijkt uit nader onderzoek van de inhoud. De politie onderzoekt wie de afzender kan zijn. Bij het meel zaten ook dreigbrieven.

De eerste twee brieven werden gisterochtend om elf uur door de ontvangers aangeboden op het politiebureau in Venlo-centrum, een derde om zes uur ’s avonds op een bureau in Venlo-Noord. Op beide plekken werden burgers en agenten daarna uit voorzorg in isolatie gehouden. Omdat vijf kinderen van de ontvangende gezinnen op de Andreasschool voor basisonderwijs in Velden zitten, werd ook die in quarantaine gehouden. Het gebouw met daarin 366 leerlingen en 35 leerkrachten werd om half twee vrijgegeven, nadat was gebleken dat er geen besmettingsgevaar was.

De in het politiebureau in Venlo-centrum geïsoleerde vier burgers en vier agenten konden rond zes uur naar huis. Toen had laboratoriumonderzoek uitgewezen dat het bij de eerste twee brieven in elk geval niet om antrax ging.

Op de Andreasschool in Velden werd gisteravond een informatie-bijeenkomst gehouden voor een kleine honderd ouders en verzorgers van de leerlingen waar een toelichting op de gang van zaken werd gegeven.

De Venlose locoburgemeester Mark Verheijen (VVD) vindt dat er gisteren „adequaat is gehandeld. Als zich nog een keer iets soortgelijks zou voordoen, zouden we weer precies hetzelfde doen. ”