Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Benefiet voor Chili gaat niet door

Een benefietconcert dat vanavond in Amsterdam gehouden zou worden als steun aan de slachtoffers van de enorme aardbeving die een maand geleden Chili trof, is afgelast wegens gebrek aan belangstelling. Slechts 150 mensen bleken tot nu toe bereid een kaartje te kopen voor het concert in de Melkweg waar artiesten als Miss Montreal, Anne Schra, Benjamin Herman, Freek de Jonge en de initiatiefneemster van het liefdadigheidsconcert en zangeres Anneke van Giersbergen zouden optreden.

Chili werd vorige maand getroffen door de zwaarste beving in vijftig jaar, met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. In het Zuid-Amerikaanse land zijn twee miljoen mensen getroffen door de ramp. Vijfhonderd mensen stierven door de beving en door de tsunami die daarop volgde. De totale schade wordt geschat op ruim 25 miljard dollar.

Nadat in januari Haïti was getroffen door een aardbeving, zamelde Nederland meer dan 100 miljoen euro in. De samenwerkende hulporganisaties in Nederland hebben voor Chili geen geld uitgetrokken omdat de Chileense regering na de aardbeving niet expliciet om financiële hulp heeft gevraagd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 300.000 euro noodhulp gegeven.

Zangeres Anneke van Giersbergen laat in een reactie weten „erg bedroefd” te zijn dat het liefdadigheidsconcert niet kan doorgaan. Ze zal de opbrengst van haar single Sunny Side Up doen toekomen aan Chili.