Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Arabische 'Idol' dicht over fatwa

Vanavond is de grote finale. Wint Hissa Hilal de Arabische variant van Idols? Geen zangwedstrijd, maar een dichtcompetitie die al voor het vierde seizoen op rij live op de televisie wordt uitgezonden.

Vorige week baarde de volledig gesluierde Hilal opzien met een gedicht over moslimgeestelijken die mensen bang maken met hun fatwa’s, religieuze decreten. En die „als wolven jacht maken” op degenen die op zoek zijn naar vrede”. In haar gedicht noemde ze de fatwa „een monster dat uit zijn schuilplaats komt [...] als de sluier wordt opgelicht van het gezicht van de waarheid”.

De jury prees Hilals voordacht en haar durf om een controversieel onderwerp te kiezen. Ook het publiek reageerde met gejuich op haar gedicht. Het werd gezien als een reactie op een prominente Saoedische geestelijke. Hij oordeelde in een fatwa dat degenen die mannen en vrouwen willen toestaan in dezelfde ruimte bijeen te komen, de doodstraf verdienen.

Hilal wordt sinds de uitzending niet alleen geroemd; op militante islamitische websites wordt ze met de dood bedreigd. „Het doden van mensen is zo gemakkelijk voor hen, het behoort altijd tot de mogelijkheden”, zegt ze in een interview. Hilal erkent dat haar dichtkunst „provocatief” is. „Ik geef stem aan Arabische vrouwen die tot zwijgen worden gebracht door degenen die onze cultuur en religie hebben gekaapt.”

Ze is vanavond een van de vijf finalisten en draagt een gedicht voor over de invloed van de media. De winnaar ontvangt omgerekend 880.000 euro. (AP)