Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Zorgplan wordt nu inzet van juridische strijd

Elf Amerikaanse staten leggen zich niet neer bij de hervorming van de gezondheidszorg, waarmee het Huis van Afgevaardigden zondagavond heeft ingestemd. Ze willen een rechtszaak beginnen tegen de nieuwe wet.

In de elf staten waar het om gaat, zijn de Republikeinen aan de macht. Zij verzetten zich tegen de verplichte basisverzekering. Die is volgens hen in strijd met de Amerikaanse grondwet en schendt de soevereiniteit van alle vijftig staten waaruit de Verenigde Staten bestaat. Zodra president Obama de wet ondertekent – dat is waarschijnlijk vandaag – , zullen de ministers van Justitie van deze staten juridische stappen ondernemen.

Het gaat om de staten Florida, Virginia, Pennsylvania, South Carolina, Nebraska, Texas, Utah, North Dakota, South Dakota, Alabama en Washington. Idaho, dat vorige week de verplichte basisverzekering verbood, sluit zich mogelijk bij ze aan.

Dat is niet de enige manier waarop de Republikeinen de invoering van het zorgplan zullen proberen te blokkeren. Ook hebben ze gedreigd de hele zaak te zullen terugdraaien zodra ze in het Congres weer in de meerderheid zijn. In november zijn er verkiezingen.

En in de campagne voor de Congresverkiezingen, die nu in volle hevigheid losbarsten, zullen Democraten die hebben voor gestemd daarop hard worden aangevallen. Obama en de Democraten lopen het risico dat de prijs die ze voor de overwinning van zondag moeten betalen het verlies is van hun meerderheid in het Congres.

Maar ook de regering-Obama staat klaar met een grootscheepse campagne, waarmee de bevolking overtuigd moet worden van het belang van de hervorming van het zorgstelsel. Obama’s politieke adviseur David Axelrod zei gisteren uitdagend in The New York Times dat de Republikeinen straks maar moeten zien uit te leggen dat ze vinden dat een kind dat een ziekte heeft die onbekend was toen de verzekering werd afgesloten niet onder de dekking hoort vallen. (AFP, AP)