Zand kleurt Peking oranje

De Chinese hoofdstad Peking wordt al dagen geteisterd door zand en stof. Het komt sinds zaterdag met een constante, harde westelijke wind wind uit de Gobiwoestijn.

Volgens het meteorologisch instituut schommelt de luchtkwaliteit tussen niveau 4 en 5, het slechtste niveau. De huidige stormen zijn het gevolg van het uitzonderlijk warme weer van de afgelopen maanden, waardoor het zand heel droog is geworden. De komende weken worden nog zeker tien stormen verwacht.

De bevolking krijgt het advies zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen met een mondkapje en een bril op naar buiten te gaan. Inmiddels heeft het zand ook Taiwan en Hongkong bereikt.

Zandstormen zijn in China niet ongewoon, maar de laatste jaren nemen ze in aantal en heftigheid toe. De vorige grote zandstorm was in 2006. Toen werd de stad bedolven onder 300.000 ton zand.

Deskundigen wijten de toename aan ontbossing en het onttrekken van water aan het gebied ten behoeve van de landbouw. Aan de randen van de woestijn graast bovendien veel vee, dat het groen dat bescherming biedt tegen verwoestijning beschadigt.

Tot de eeuwwisseling breidde de woestijn zich jaarlijks met enkele tientallen meters uit. Daarna maakten de Chinese autoriteiten een begin met de herbebossing van het gebied.

De droogte wordt volgens veel deskundigen versterkt door klimaatverandering. De hoeveelheid neerslag is daardoor minder voospelbaar geworden. Soms blijft de regen lange tijd uit. (AP)