Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Opvoeden

Wetenschap kort

Peuters bewegen vanzelf op muziek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Kinderen tussen een half en twee jaar oud gaan spontaan ritmisch mee bewegen als ze muziek horen. Hoe duidelijker de beat in de muziek, hoe ritmischer ze mee bewegen. Kinderen kregen Mozart, Saint-Saëns en kinderliedjes te horen, soms alleen als ritme. Tot verrassing van de onderzoekers bleek er weinig verschil in de ritmische beweeglijkheid van de jongere en de oudere kinderen uit het onderzoek. De bewegingen van de allerjongsten waren nog erg onbeholpen, maar al wel ritmisch. Als de muziek versnelde gingen de kinderen ook sneller bewegen. Ze zaten tijdens het experiment op schoot bij hun moeder, die met een koptelefoon andere muziek te horen kreeg zodat ze haar kind niet kon beïnvloeden. Het is voor het eerst dat bij zulke jonge kinderen spontane ritmische reacties op muziek experimenteel zijn bewezen. En hoe vaker de kinderen ritmisch bewogen des te vaker glimlachten ze, schrijven de onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition).

Alle dieren hebben dezelfde pijnreceptor

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een pijnreceptor die bij de mens reageert op bijvoorbeeld warmte, wasabi, knoflook, ui en traangas, is al 500 miljoen jaar oud. Amerikaanse onderzoekers publiceerden een evolutionaire stamboom van deze receptor (TRPA1) in Nature. Een pijnreceptor reageert op een giftig molecuul, op hitte of op fysiek geweld (een klap). De ontvangen prikkel wordt omgezet in een elektrisch signaal voor verdere verwerking in het zenuwstelsel. Dat TRPA1 in het hele dierenrijk voorkomt, betekent dat geen diersoort zonder zo’n gevarendetector blijft bestaan. TRPA1 is gevonden in bekende laboratoriumdieren als fruitvlieg, zebravis en doorschijnende zakpijp. En hij zit in alle, ook de oudste zoogdieren: van vogelbekdier en opossum tot muis, rat en mens. Soms is het gebruik aangepast: sommige slangen (groefkopadders) gebruiken een hittegevoelige TRPA1 voor het detecteren van de warmtestraling van hun prooien, zodat ze in het donker muizen kunnen vangen. Dat stond vorige week in een ander Nature-artikel.