Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de rechtszaak in Aken tegen de oud-SS’er Heinrich Boere wegens moord, met commentaar van de Duitse historicus Stephan Stracke over het belang van de vervolging. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over seksualiteit in de gehandicaptenzorg, met een stagiaire die vertelt hoe zij tegen haar zin werd betrokken bij seksuele handelingen van collega’s die dat deden op verzoek van patiënten. Docenten vertellen hoe ze het onderwerp aan de orde stellen op zorgopleidingen en ze reageren op het pleidooi van vakbond Nu’91 om concrete verzoeken voor seksuele hulp strafbaar te stellen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over de inwoners van een dorp aan de Ivoorkust die tot nu toe vergeefs proberen de schadevergoeding van Trafigura wegens illegale vuilstort in handen te krijgen. Ook een verslag over een rapvideo die door een tbs’er in de gevangenis werd opgenomen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Aaf Brandt Corstius, columnist van nrc.next, vertelt over de verhalenbundel Van je familie moet je het maar hebben van de Amerikaanse schrijver David Sedaris die zij heeft samengesteld. Muziek van de jubilerende band Rowwen Hèze, cabaretier Roué Verveer debuteert als als tafelheer. Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. Snowboardster Nicolien Sauerbreij vertelt over haar successen het afgelopen seizoen. Kardinaal Ad Simonis reageert op de recente beschuldigingen van kindermisbruik binnen de katholieke kerk. Fractievoorzitter Emile Roemer van de SP licht het verkiezingsprogramma van zijn partij toe. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Vroege vogels. Programma over natuur in Nederland. Vanavond over de oproep van actiegroep Wakker Dier om geen donzen dekbedden te kopen, de mestkever, de lugubere hobby van de klapekster, en de resten uit het holoceen die bij het opspuiten van de Tweede Maasvlakte aan het licht komen.Ned.2, 19.20-19.55u.

Grow your own drugs. Nieuwe serie van ethnobotanist James Wong over het verbouwen van natuurlijke genees- en schoonheidsmiddelen, en hoe die toe te passen. Vanavond een middel tegen indigestie, een antiroos-olie tegen roos en iets tegen de kledingmot.BBC 2, 21.00-21.30u.

The delicious Miss Dahl. Kookprogramma van schrijfster en ex-fotomodel Sophie Dahl, die in deze nieuwe serie gerechten voor één persoon gaat koken, simpele recepten met goede ingrediënten. BBC 2, 21.30-22.00u.

De perfecte mens van de 21ste eeuw. Wetenschappelijke serie. Vandaag: Stamceltherapie, hype of hoop? Embryo’s zijn tegenwoordig niet meer nodig voor het maken van stamcellen. Gaat stamceltherapie ons leven eindeloos rekken, en welke ethische dilemma’s doemen daarbij op?Ned.2, 23.25-0.15u.

documentaire

Koppen XL: Wachten op de doodstraf. Drie ter dood veroordeelde gevangenen in de gevangenis van Huntsville in Texas worden gevolgd tot de dag van hun executie. Eén, 21.35-22.05u.

Edward VII – Prince of Pleasure. Documentaire over het raadsel koning Edward VII (1841-1910), een aan seks verslaafde en nogal suffe, onbehouwen cultuurbarbaar, maar ook een geslepen politicus die aan de wieg stond van een twintigste-eeuws vorstenhuis en een reputatie genoot als modern wereldburger.BBC 2, 22.00-23.00u.

The man who cycled the America’s. Mark Beaumont fietst van Alaska naar het zuidpuntje van Argentinië. BBC 1, 23.35-0.25u.