Verzekeraar ASR wil op eigen benen

Het Nederlandse verzekeringsconcern ASR dat in het najaar van 2008 werd afgesplitst van bank-verzekeraar Fortis en door de Nederlandse staat werd genationaliseerd, wil weer zelfstandig worden.

„We zijn hiervoor in gesprek met de overheid. Zij heeft de sleutel hiervoor in handen”, aldus bestuursvoorzitter Jos Baeten vanochtend bij de publicatie van de jaarcijfers.

ASR heeft tijdens de kredietcrisis geen steun ontvangen van de overheid. De ontvlechting met de voormalige bedrijfsonderdelen van Fortis – een operatie die het bedrijf afgelopen jaar 41 miljoen euro kostte – is ook volledig achter de rug.

„We beschikken over voldoende kritische massa om zelfstandig te opereren”, aldus Baeten. „Onze relaties met Den Haag zijn goed, maar we beschouwen de staat als een onnatuurlijke aandeelhouder. Het zou goed zijn voor de concurrentieverhoudingen in Nederland als we opnieuw als een normale partij kunnen functioneren.”

Een privatisering van ASR hangt niet alleen af van instemming van de overheid, maar ook in belangrijke mate van een herstel op de financiële markten. „Ik sluit niets uit, maar een beursgang is een mogelijke optie”, zegt Baeten. Hij gelooft niet dat ASR een voor de hand liggende partij is voor een private-equityfonds. „Tenzij we beursgenoteerd zijn.”

Voorwaarde voor de verkoop is wel dat het bedrag dat de Nederlandse staat twee jaar geleden investeerde in de nationalisatie van de verzekeringstak van Fortis – circa 4 miljard euro – volledig terugbetaald wordt. ASR verkocht al in juni vorig jaar de divisie Fortis Corporate Insurance aan het Britse Amlin. Die transactie leverde de overheid 350 miljoen euro op.

Een privatisering of beursgang van ASR zou dus minstens 3,6 miljard euro moeten opleveren. Het concern is de derde grootste verzekeraar in Nederland en telt bijna 4.460 personeelsleden. Een overname door andere grote financiële partijen in de Nederlandse markt acht het bedrijf niet erg realistisch.

„Ik zie op korte termijn geen verdere consolidatie in de markt tot stand komen”, zegt Baeten. „De meeste grote spelers in Nederland moeten eerst nog kapitaal ophalen om de steun van de overheid terug te betalen of hun moederbedrijf te vergoeden.” In de branche wordt ook rekening gehouden met strengere kapitaalvereisten voor de verzekeraars.

De boekhoudkundige waarde van ASR – op basis van de zogeheten embedded value: de verkoopwaarde van het bedrijf als het vandaag zijn activiteiten zou stopzetten – bedraagt 3,5 miljard euro. ASR wil in de loop van dit jaar zijn kosten nog verder naar beneden brengen, omdat de vraag naar verzekeringsproducten marktbreed onder druk staat.