Tuitert gaat nooit meer naar schaatsgala

„Dat was de laatste keer dat ik op het Schaatsgala ben geweest”, twitterde Mark Tuitert gisteravond na afloop van het Schaatsgala in Hilversum. De olympisch kampioen op de 1.500 meter werd tweede in het klassement voor schaatser van het jaar, achter Sven Kramer. Alle aandacht ging naar Kramer en Ireen Wüst, verkozen tot beste schaatsster.

Johan Cruijff overhandigde de Ard Schenk Award aan Kramer, die de prijs voor het vierde achtereenvolgende jaar ontving, en prees hem voor de manier waarop hij de topsport bedrijft. „Ik ben bang dat hij een beetje op me gaat lijken, dat hij wat agressiever wordt”, zei Cruijff. Volgens de voetballegende is deze houding van essentieel belang in de topsport. „Kramer is een icoon voor de Nederlandse sport”, aldus de voormalige nummer 14.

Kramer werd Europees kampioen en wereldkampioen allround. Bij de Winterspelen in Vancouver veroverde hij de olympische titel op de 5.000 meter. Wüst veroverde de olympische titel op de 1.500 meter, werd tweede bij de EK allround en won zondag brons bij de WK allround.

Terwijl Kramer en Wüst bij het gala werden overladen met complimenten, bleef Tuitert de hele avond op de achtergrond. Coach Jac Orie, eerder verkozen tot ‘gouden coach’, nam het op voor zijn pupil: „Vooropgesteld; Kramer en Wüst zijn de terechte winnaars van de Ard Schenk Awards. Maar er worden allerlei schaatsers naar voren geroepen; rijders die stoppen, schaatsers die prijzen krijgen, ga zo maar door. Als je dan de andere medaillewinnaars niet eens noemt en die andere olympisch kampioen niet even naar voren roept, dan ben je heel verkeerd bezig met dat Schaatsgala. Als je mensen wilt wegjagen, dan moet je het zo doen.”