Robin Haase met een reuzensprong richting top-150

Robin Haase hoopt deze week in Barletta zijn succes van vorige week een vervolg te geven. De tennisser is inmiddels de nummer 208 van de wereld. „Voorlopig is de top-150 mijn doel.”

Rotterdam, 23 maart. - Robin Haase klinkt oprecht verbaasd. „Dat ik zó snel een challenger zou winnen had ik niet gedacht”, zegt de Nederlandse tennisser vanuit zijn hotelkamer in het Italiaanse Barletta. „Het bewijst maar weer eens dat ik van alle jongens kan winnen als ik goed speel.”

Zondag schreef Haase het challengertoernooi van Caltanissetta op zijn naam. Na Nashville (2006), Wolfsburg (2007) en Sunrise (2008) won de 22-jarige tennisser daarmee zijn vierde titel in het circuit onder de ATP-toernooien. Gevolg: een flinke sprong op de wereldranglijst. „Niet onbelangrijk”, zegt Haase, die wegens een slepende knieblessure veertien maanden aan de kant stond. „Nu hoef ik minder kwalificaties te spelen.”

Sinds zijn rentree, in november vorig jaar, steeg Haase van plaats 673 naar plaats 208. Hij hoopt die stijgende lijn deze week door te kunnen zetten bij het challengertoernooi van Barletta, zo’n achthonderd kilometer ten noorden van Caltanissetta. „Ik had twee jaar niet op gravel gespeeld”, zegt hij. „Maar ik voel mij erg thuis op deze ondergrond.”

Op uw website schreef u onlangs dat ‘de oude Robin terug is’. Waar merkt u dat precies aan?

„Dat schreef ik eind januari tijdens het toernooi in Delray Beach. Daar had ik momenten dat ik goede returns en passing shots sloeg. Dat ik listige dropshots produceerde. In Caltanissetta heb ik niet altijd even goed gespeeld, maar ik heb wel hard geknokt voor ieder punt. Zo had ik in mijn eerste partij een paar matchpoints tegen. En tóch won ik het toernooi. Dat geeft veel voldoening.”

In de aanloop naar ‘Caltanissetta’ heeft u een aantal dagen op Mallorca getraind. Hoe was dat?

„Het was koud op Mallorca. Ik had hoge temperaturen verwacht, maar in plaats daarvan sneeuwde het. Ik ben zelfs nog even ziek geweest, maar gelukkig was ik net voor de start van het toernooi weer beter. Waarom Mallorca? Omdat Dennis [coach Dennis Schenk] daar woont en het eiland goed kent. We konden gebruikmaken van de banen van de plaatselijke country club, die ook een mooie gym en spa heeft. Voor het eerst heb ik in een stoomkamer gezeten: een fijne ervaring!”

Naar verluidt heeft tennisser Carlos Moya u op Mallorca aan een paar trainingspartners geholpen.

„Moya is een van de weinige Spanjaarden die goed Engels spreekt. We hebben elkaar ontmoet in Australië en nummers uitgewisseld. Toen Dennis en ik eenmaal op Mallorca zaten, kwam Moya met een aantal namen van spelers die goed partij zouden kunnen bieden. Een van hen staat 240 van de wereld, met hem heb ik vooral punten gespeeld.”

Kortom: een mooie plek om u voor te bereiden op Roland Garros.

„De komende weken wil ik nog een paar graveltoernooien spelen. Daarna stap ik over op hardcourt, om me voor te bereiden op de Davis Cup. Hoe het daarna gaat, staat nog niet vast. Maar zeker is dat ik de volgende keer niets hoef te betalen bij de country club op Mallorca. Dat werd mij in ieder geval bij mijn afscheid verteld.”

De afgelopen maanden speelde u tegen hooggerangschikte tennissers als James Blake, Tommy Robredo en Tomas Berdych. Hoe belangrijk zijn dat soort wedstrijden voor iemand die terugkomt na een blessure?

„Ik heb er niet veel aan gehad. Tegen iemand als Berdych [van wie Haase op de Australian Open in drie sets verloor] kun je niet in je ritme komen. Die beukt je zo van de baan. Tegen Blake in Delray Beach had ik weinig in te brengen. Als je met 6-3 en 6-1 verliest, loop je niet met een lekker gevoel de baan af. Gravel is daarentegen voor mij een goede ondergrond om vertrouwen op te doen. Ik kan langere rally’s spelen, en kom met dingen weg waar ik op hardcourt niet mee weg zou komen. Het is een ideale manier om ritme op te doen.”

Met wat voor gevoel gaat u naar Roland Garros?

„Ik hoop op een goede loting, zodat ik een rondje kan winnen. Zolang ik maar punten blijf sprokkelen, ga ik richting de top-150. Voorlopig beschouw ik dat als mijn doel.”

Op uw website staat de spreuk: ‘hard work without talent is a shame, but talent without hard work is a tragedy’. Waarom spreekt dat tot de verbeelding?

„Ik zag die spreuk een keer in Chennai. Het sprak me wel aan. Maar ik heb een hoop spreuken in mijn archief, dus zoek er vooral niet te veel achter.”

    • Danielle Pinedo