Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Reuzensprong Haase door hard werken voor ieder punt

Sinds zijn rentree maakte tennisser Robin Haase een sprong op de wereldranglijst.

Nu heeft hij in Italië een ‘challenger’ gewonnen en hoopt hij op de top-150.

Robin Haase klinkt oprecht verbaasd. „Dat ik zó snel een challenger zou winnen had ik niet gedacht”, zegt de Nederlandse tennisser vanuit zijn hotelkamer in het Italiaanse Barletta. „Het bewijst maar weer eens dat ik van alle jongens kan winnen als ik goed speel.”

Zondag won Haase het challengertoernooi van Caltanissetta door Matteo Trevisan in twee sets te verslaan: 7-5 en 6-3. Daardoor maakte de Hagenaar een flinke sprong op de wereldranglijst. Sinds zijn rentree, in november vorig jaar, steeg Haase van plaats 673 naar plaats 208. Hij hoopt die stijgende lijn deze week een vervolg te kunnen geven bij het challengertoernooi van Barletta. „Ik had twee jaar niet op gravel gespeeld”, zegt hij. „Maar gek genoeg voel ik mij erg thuis op deze ondergrond.”

Op je website schreef je onlangs dat ‘de oude Robin terug is’. Waar merk je dat precies aan?

„Dat schreef ik eind januari tijdens het toernooi in Delray Beach. Daar had ik momenten dat ik goede returns en passing shots sloeg. Dat ik mooie dropshots produceerde. De afgelopen maanden heb ik niet altijd even goed gespeeld, maar ik heb wel hard geknokt voor ieder punt. Dat geeft voldoening.”

In de aanloop naar het toernooi in Caltanissetta heb je een aantal dagen op Mallorca getraind. Hoe was dat?

„Het was koud op Mallorca. Ik had hoge temperaturen verwacht, maar in plaats daarvan sneeuwde het. Ik ben zelfs nog even ziek geweest, maar gelukkig was ik net voor de start van het toernooi weer beter. Waarom Mallorca? Omdat Dennis [coach Dennis Schenk] daar woont en het eiland goed kent. We konden gebruikmaken van de banen van de plaatselijke country club, die ook een mooie gym en spa heeft. Voor het eerst van mijn leven heb ik in een stoomkamer gezeten: een fijne ervaring!”

Naar verluidt heeft tennisser Carlos Moya jou op Mallorca aan een paar trainingspartners geholpen.

„Klopt. Moya is een van de weinige Spanjaarden die goed Engels spreekt. We hebben elkaar ontmoet in Australië en nummers uitgewisseld. Toen Dennis en ik eenmaal op Mallorca zaten, kwam Moya met een aantal namen van spelers die goed partij zouden kunnen bieden. Een van hen staat 240 van de wereld, met hem heb ik vooral punten gespeeld.”

Kortom: een mooie plek om je voor te bereiden op Roland Garros.

„Ik kan nog niet zeggen hoe mijn schema er de komende tijd uit ziet. Zeker is dat ik de volgende keer niets hoef te betalen bij de country club op Mallorca. Dat zeiden ze in ieder geval bij mijn afscheid.”

Op Mallorca heb je ook in het krachthonk gezeten. Breng je daar meer tijd in door dan voor je blessure?

„Nee. Ik trek per dag zo’n twee uur voor mijn krachtschema uit. Dat doe ik al een paar jaar. Voor mijn knie [Haase heeft last van vocht in zijn knie] is het niet van belang dat ik meer in het krachthonk zit. ”

De afgelopen maanden speelde je tegen hoog gerangschikte spelers als James Blake, Tommy Robredo en Tomas Berdych. Hoe belangrijk zijn dat soort partijen voor iemand die terugkomt na een blessure?

„Ik heb er niet veel aan gehad, vrees ik. Tegen iemand als Berdych [van wie Haase op de Australian Open in drie sets verloor] kan je niet in je ritme komen. Die beukt je zo van de baan. Tegen Blake in Delray Beach had ik weinig in te brengen. Als je met 6-3 en 6-1 verliest, loop je niet met een lekker gevoel de baan af. Gravel is daarentegen voor mij een goede ondergrond om vertrouwen op te doen. Ik kan langere rally’s spelen, en kom met dingen weg waar ik op hardcourt niet mee weg zou komen. Het is een ideale manier om ritme op te doen.”

Wat verwacht je van Roland Garros?

„Ik hoop op een goede loting, zodat ik een rondje kan winnen. Zolang ik maar punten blijf sprokkelen, ga ik richting de top-150. Voorlopig beschouw ik dat als mijn doel.”

Op je website staat een veelzeggende spreuk: ‘hard work without talent is a shame, but talent without hard work is a tragedy’. Waarom spreekt dat tot de verbeelding?

„Ik zag die spreuk een keer in Chennai. Het sprak me wel aan. Maar ik heb een hoop spreuken in mijn archief, dus zoek er vooral niet te veel achter.”