Retourtje Zwitserland

Schande! Dat is kort gezegd de reactie op het nieuws dat gisteren bekend werd over bank-verzekeraar ING. Het concern zou de Nederlandse schatkist miljoenen euro’s onthouden door de inkoop van enkele diensten via Zwitserland te laten lopen. De Tweede Kamer is ‘nijdig’. Immers: ING kreeg vorig jaar eerst 10 miljard en later nog eens ruim 20 miljard euro aan staatssteun. Dan geeft het geen pas om de schatkist te omzeilen om een voordeeltje in het buitenland te halen.

Mis!, luidt het tegengeluid. De feiten zijn minder schokkend dan de koppen in de kranten doen vermoeden. ING liet inderdaad een deel van de inkoop (met name IT en telecom) sinds augustus 2007 via Zug in Zwitserland lopen. Het jaarlijkse fiscale voordeel op de totale inkoop van ongeveer 100 miljoen bedraagt naar schatting 10 miljoen euro. De reden dat ING dat deed is simpel én legaal: in Zug is de btw aanzienlijk lager dan hier. Daarbij zitten daar heel veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in inkoop en verkoop.

Dat is bewust beleid geweest van de Zwitsers en het heeft gewerkt. Het voordeel van de enorme samenscholing van in- en verkoopexperts weegt inmiddels ruimschoots op tegen het btw-voordeel. Niet voor niets heeft C&A zijn Cofra-holding gevestigd in Zug. En Decotrade AG in Zug is het centrale inkooppunt van voedingsconcern Sara Lee (Douwe Egberts, Pickwick).

Multinationals als ING en Sara Lee maken door goed rond te kijken juist optimaal gebruik van verschillen in belastingdruk, maar ook in prijs bij de inkoop van goederen en diensten. Daar hebben hun klanten baat bij. Inmiddels heeft ING besloten het Zwitserse avontuur deze zomer af te sluiten en de IT-inkoop weer naar Nederland te halen. Het schaalvoordeel om alles centraal in te kopen is groter dan het belastingvoordeel daar.

De verontwaardiging over ING doet sowieso een beetje dubbelhartig aan. Nederland doet er al decennia lang van alles aan om aantrekkelijk te zijn en te blijven als vestigingsland voor grote multinationals. Dat uit zich onder meer in een gunstig fiscaal klimaat voor bedrijven, niet in de laatste plaats voor bedrijven die verder weinig bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

De Amsterdamse Herengracht herbergt een schat aan buitenlandse NV’s en BV’s die puur om fiscale redenen hier gevestigd zijn. Meest in het oog springende voorbeelden: de Rolling Stones en U2. Maar ook Volkswagen, Gucci, IBM en Telecom Italia International kozen Amsterdam als vestigingsplaats. Daar profiteert de fiscus ook weer van. En ook de lokale economie: Amsterdamse broodjeszaken, advocatenkantoren en taxichauffeurs voorop.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse