Productie van Polaroidfilms op kleine schaal weer hervat

Wat voor onmogelijk werd gehouden is toch gelukt. Vanaf eind deze maand zijn er opnieuw instantfilms te koop voor directklaarcamera’s van Polaroid. Aanvankelijk zullen alleen zwart-witfilms beschikbaar zijn, later dit jaar ook kleurenfilms. Dat maakten de ondernemers en projectleiders Florian Kaps uit Wenen en André Bosman uit Almelo gisteren bekend in New York.

De films worden gemaakt in de voormalige Polaroidfabriek in Enschede, waar Polaroid tot ruim anderhalf jaar geleden instantfilms voor directklaarcamera’s produceerde. Polaroid zag de productie teruglopen door de stijgende populariteit van de digitale camera en sloot de fabriek. Kaps en Bosman namen een deel van de productielocatie over, met hulp van Oostenrijkse investeerders. Zij zagen mogelijkheden voor afzet van de instantfilm, waarbij de foto wordt ontwikkeld terwijl je hem vasthoudt. Polaroids zijn vooral geliefd bij kunstenaars, fotografen en reclamemakers.

Een probleem bij het weer opstarten van de productie was dat veel materialen niet meer te krijgen waren en het bedrijf op zoek moest naar andere materialen met dezelfde eigenschappen. Dat was zo lastig dat de ondernemers hun bedrijf Impossible noemden.