Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Poëzie-debuut via YouTube

Poëzie-debuut via YouTube
Poëzie-debuut via YouTube

Poëzie trekt weinig lezers. Vandaar dat Marjolijn van Heemstra, die eerder deze maand als dichteres debuteerde met de bundel Als Mozes had doorgevraagd (uitgeverij Thomas Rap), een list verzon.

Als etalage voor haar poëzie publiceerde ze afgelopen dagen ook een onlineversie van haar bundel op internet. Op haar website zijn tientallen YouTube-filmpjes te zien van bekende en onbekende Nederlanders die een gedicht uit haar bundel voorlezen. En een link om het boek te bestellen.

Ze beschikt over een uitgebreid netwerk, want niet alleen Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr leest een gedicht voor („Ik slaap met twee benen, waarvan een zich vergist.”), maar ook cabaretier en columnist Youp van ’t Hek, ex-EO-tv-presentator Arie Boomsma, oud-journaalpresentator Noraly Beyer en astronaut André Kuipers (die op zijn komende ruimtevlucht een gedicht meeneemt) en VVD-nestor Frits Bolkestein, die vorige week nog uit de jury van een poëzieprijs stapte, omdat hij de bekroonde poëzie niet aan de criteria vond voldoen. Alsof deze sterrencast nog niet genoeg was, leest ook Patrick, de kapper van Van Heemstra een gedicht voor, een dame op de wallen, een kind, en zo verder. Dat ook nrc.next-redactrice Hanina Ajarai een gedicht voorleest is niet vreemd: samen met Van Heemstra schreef ze in 2006 het boek Land van werk en honing, over de eerste generatie migrantenvrouwen. Zo on line en in druk met je poëzie debuteren is nieuw voor Nederland.

Bekijk de voorgelezen gedichten via www.marjolijnvanheemstra.nl