Oud-SS'er Boere (88) krijgt levenslang

De Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere (88) is vanochtend in Aken veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de moord op drie onschuldige Nederlandse burgers in 1944. Rechter Gerd Nohl, die de rechtbank voorzat, noemde het optreden van Boere „in achterbaksheid en lafheid niet te overtreffen”.

De rechtbank verwierp het verweer van zijn advocaten dat Boere het bevel tot de liquidatie van Fritz Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters destijds niet kon weigeren, omdat zijn eigen leven dan gevaar zou lopen. Volgens de rechtbank had Boere er nooit blijk van gegeven zijn bevelen te willen weigeren. „Hij stond altijd vooraan”, aldus Nohl. „Hij vond zichzelf een echte vent.”

Boere hoorde het vonnis onbewogen aan. Maarten Bicknese, kleinzoon van een van Boeres slachtoffers en medeaanklager in de zaak, zei dat vandaag „eindelijk gerechtigheid” geschied was.

Boere was lid van het Sonderkommando Feldmeijer, dat tussen september 1943 en september 1944 ruim vijftig Nederlanders vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet. Voor zijn deelname aan deze moorden werd hij in Nederland in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld. Boere was in 1947 uit gevangenschap ontsnapt en naar Duitsland gevlucht. Omdat hij Duits staatsburger was, leverde dat land hem niet uit. Zijn doodstraf werd in Nederland omgezet in levenslang.

De rechtbank besloot in 2007 Boere die straf alsnog in Duitsland te laten uitzitten, maar dat vonnis werd in hoger beroep vernietigd omdat bij de zaak in Nederland indertijd geen advocaat aanwezig was geweest. Daarop besloot het Duitse Openbaar Ministerie een nieuwe zaak te beginnen. De advocaten van Boere menen dat deze zaak niet had mogen worden aangespannen na zijn eerdere veroordeling. Ook dat verweer werd door de rechtbank verworpen.

Altijd vooraan: pagina 3