Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

op nrcnext.nl @

MoMa neemt apenstaartje op in designcollectie

De Fransen en Italianen spreken over een slak, in Noorwegen hebben ze het over een varkensstaart en wij noemen het een apenstaartje. Het @-symbool is een essentieel onderdeel in het e-mailadres. Miljoenen mensen gebruiken het symbooltje elke dag. Verder niks mee aan de hand, zou je zeggen. Toch denkt het Museum of Modern Art in New York daar anders over. Zij hebben het @-symbool officieel toegevoegd aan hun designcollectie, meldt The New York Times. Toch raar als je een symbooltje op je toetsenbord aan je kunstcollectie wilt toevoegen. Het MoMa neemt niet zomaar iets op in de collectie. Nieuwe aanwinsten moeten aan een hele rits van eisen voldoen. Zo moet het symbool invloed hebben op ons leven en innovatief zijn. Paola Antonelli, de curator die gaat over architectuur en design, vindt dat @ dat heeft. Voor zover bekend is dit de eerste aankoop van het MoMa tot nu toe die geen geld heeft gekost.

The awesome power of gaffa

‘A group for people who recognise the AWESOME POWER of Gaffa Tape’. Dat is de insteek van een Facebook-pagina met 122.000 volgers. Gaffa tape is vergelijkbaar met duct tape (onder andere geproduceerd onder de naam Duck tape). Op de Facebook-pagina laten volgers zien wat ze allemaal wel niet vast kunnen plakken met de geweldige tape.