OM eist vijf jaar cel in zaak Palm Invest

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar celstraf tegen Danny K. en Remco V., oprichters van beleggingsfonds Palm Invest. De twee worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en het overtreden van de Wet Toezicht Effectenverkeer. K. en V. zouden tussen 2005 en 2008 zo’n 20 miljoen euro hebben verduisterd.

Ruim 400 particuliere beleggers investeerden in 2006 en 2007 circa 29 miljoen euro in Palm Invest. Het geld zou geïnvesteerd worden in vastgoed op de Palmeilanden voor de kust van Dubai. Volgens het OM staat vast dat er sprake is van oplichtingsfraude. „De beleggers is een rad voor ogen gedraaid”, zei de officier van justitie gisteren. „Ze hebben geen enkele intentie gehad om de ingelegde gelden ook echt te beleggen in vastgoed.”

Jeroen Soeteman, advocaat van verdachte Danny K., vindt de strafeis te hoog. „Uit het dossier wordt overduidelijk dat er geen sprake van is dat de verdachten zich van begin af aan wilden verrijken”, zei Soeteman. Hoewel hij erkent dat zijn cliënt valsheid in geschrifte heeft gepleegd, vindt Soeteman de strafbare feiten „niet in verhouding staan tot de tien maanden die ze al in de gevangenis hebben gezeten”.

Na een inval van de fiscale opsporingsdienst FIOD in januari 2008 bleken Danny K. en Remco V. zo’n 14 miljoen euro uitgegeven te hebben aan privéaankopen, zoals een peperduur jacht, villa’s, luxe auto’s, horloges, juwelen en reizen.

Alleen in de eerste maanden na het inleggen van minimaal 50.000 euro ontvingen beleggers de beloofde 9 procent rente. Die werd volgens het OM volledig betaald uit de inleg van nieuwe investeerders. Toen er geen nieuwe beleggers meer bij kwamen, stopte Palm Invest met uitkeren. Inmiddels hadden V. en K. de resterende miljoenen via rekeningen van hun buitenlandse vennootschappen weggesluisd, aldus het OM.